(f-b.no) – Presset har vært stort. Noe jeg synes er veldig leit, forteller Julie Augustin (17) fra Fredrikstad åpent.

– Jeg og vennene mine har flere ganger snakket om hvordan det er å stå på utsiden og se hva andre gjør og finner på. Jeg har til tider følt på sinne, fordi jeg ikke har det samme som «alle» andre.

Hun synes det har vært slitsomt å være på sosiale medier i sommer.

– Familien min hadde ikke mulighet til å reise i år. Både fordi jeg ikke hadde gyldig pass og på grunn av at familien min ikke hadde råd til en stor ferie i år, sier hun.

Og fortsetter:

– Jeg har bare vært utenfor Fredrikstad én gang denne sommeren, og man blir jo da naturligvis sjalu når man ser andre drar på ferie til utlandet.

– Har du sammenlignet deg selv med andre?

– Ja, men det tror jeg er noe alle gjør. Spesielt på sommeren når det kommer til utseende, hva andre gjør og har.

– Har du kjent på «FOMO»?

– På en måte ja, men samtidig ikke. I sommer har jeg hatt lyst til å tilbringe tid med venner og finne på mye gøy. Samtidig har det vært viktig for meg å slappe av, og hente meg inn før en ny periode med mye skole.

Hva er FOMO?

Frykt for å gå glipp av noe eller FOMO (fra engelsk: fear of missing out).

Karakteriseres av et ønske om å alltid holde seg oppdatert på det andre holder på med, og en frykt for at det å ikke delta er feil valg.

FOMO blir også definert som en frykt for anger, som kan føre til bekymring for at en kan gå glipp av en mulighet til sosial interaksjon, en ny opplevelse, en mulighet til å tjene på en investering eller andre tilfredsstillende hendelser.

(Wikipedia)

Blir med OBS

Ida Grønli (18) og Martine Tornhus (18) har også følt på et press i sommer.

– Mange har dratt på fjonge ferier, og på en måte vist frem alle pengene de har. Selv har jeg bare vært på én ferie denne sommeren, sier Ida.

– Har dere kjent på kroppspress?

– Jeg har nok vært med obs på kroppen i sommer, forteller Martine. Grunnen er all eksponeringen hun har fått opp i sosiale medier. Blant annet på Instagram.

Jentene forteller at det er vanskelig å «gjemme» seg bort på sommeren. Det er ikke tiden for store gensere og løse bukser.

– Vi synes det er trist, for på en måte blir det satt av en hel årstid til å føle seg ille, og man kan ikke nyte sommeren helt.

Ikke bare på sosiale medier

– Har dere kjent på «FOMO»?

– Hvis jeg for eksempel har valgt å bli hjemme en kveld i sommer, har jeg følt på det ja. Selv om jeg vet at det ikke er like morsomt som det fremstilles på sosiale medier. Jeg har vært med på fester, og vet at ting fremstilles bedre enn de egentlig er, svarer Martine.

Ida er enig.

Influensere dukker opp

Influensere med mange følgere har postet bilder fra eksklusive europeiske reisemål i hele sommer. Selv om man velger å ikke følge dem, kan de likevel dukke opp i «utforsk»-feltet på Instagram.

Poster som dette:


Kan forsterke dårlige følelser

– Det gir mening at sommeren er en risikofaktor for økt selvtvil, negative tanker og utenforskap hvis man ikke har det bra eller hvis man bevisst eller ubevisst sammenligner seg selv og sin situasjon med andre på nettet, sier psykolog Usman Chaudhry og forklarer videre:

– Hvis man i utgangspunktet sliter med lav selvfølelse, nedstemthet eller lignende så vil det vi ser forsterke dette. Derfor er det kanskje mange i sommer som har følt seg nedstemte.

Men Chaudhry tror likevel at sommeren også kan ha ført til det motsatte: økt velvære, sosial anerkjennelse og selvtillitboost.

– Fordi man har en større tendens til å få likes og kommentarer på sine opplevelser og sitt liv.

Derfor klarer vi ikke å logge av

– Hvorfor bruker vi så mye tid på sosiale medier, når det gjør at vi føler oss dårlige?

– Det er den nye måten å holde kontakten med venner, familie og bekjente på. Det er vanskelig å være en del av den sosiale verden og omkretsen hvis man ikke er på sosiale medier, svarer han.

Og fortsetter:

– Når man først er på sosiale medier klarer algoritmer å holde brukerne påkoblet. Push varslinger, deling av innhold, likes, kommentarer og kjappe oppdateringer gjør at vi holder oss påkoblet. Det booster lykkehormonene våres. Derfor er det vanskelig å logge av, selv om man kanskje vet at man burde gjør det.

Psykologens tips til fornuftig bruk av sosiale medier

  • Ha en bevisst stilling til dine verdier. Hva er viktig for deg i livet? Er det en dyr reise til syden eller er det gode opplevelser med familien/venner uavhengig av hvor man befinner seg?
  • Husk! Folk deler sjeldent de kjedelige øyeblikkene på sosiale medier. Det du ser er høydepunktene.
  • Ta en pause fra det digitale livet. Skap gode øyeblikk med familie og venner i det virkelige liv. Gode opplevelser bidrar til gode minner. De trenger ikke foreviggjøres med bilder eller å bli lagt ut på sosiale medier.
  • Føler du deg dårlig og får negative tanker? Del de med noen du kjenner deg trygg på. Ikke sitt med det alene. Kanskje vedkommende hjelper deg med å ta en digital pause og finne på noe.