(Nettavisen): Svært mye vind førte til lavere strømpriser i helga, men om du skulle ha håpet på at det var en varig endring blir du nok skuffet.

Vinden er i ferd med å løye, og dermed stuper vindkraftproduksjonen. Tirsdag er det igjen andre typer strømproduksjon som bestemmer prisnivået.

Og til tross for at gassprisene varierer til dels kraftig om dagen, ligger de på et skyhøyt nivå rundt 180 euro per MWh. Det gir dyr strøm.

Rødts Sofie Marhaug har markert seg som en av regjeringens største kritikere i strømkrisen. Her er hun gjest hos Stavrum & Eikeland:

Over sekstallet

Strømbørsen NordPool melder at strømprisen i Sør-Norge nå hopper opp til nivåene fra før uværet passerte, selv om prisene er noe lavere enn det markedet hadde forventet. Gjennomsnittsprisen blir 4,73 kroner per kWh.

Det blir derimot en klar stigning i prisene gjennom dagen, og pristoppen blir på 6,23 kroner på ettermiddagen

Strømprisen i dag og i morgen:

Dette er likevel vesentlig lavere enn hva markedet trodde. Strømmen via kabelen til England, som settes i en egen auksjon tidligere på dagen, selges nemlig med priser nær opp til 7 kroner.

Prisene i Sør-Norge er nærmest som normalt det høyeste av omkringliggende prisområder fordi vannkraftprodusentene sparer på vannet.

I Midt- og Nord-Norge ser prisene nå ut til å stabilisere seg rundt historisk normale priser.

Import, import, import

De høye prisene i sør sørger for at det jevnt over blir ganske stor import av strøm til Sør-Norge på tirsdag.

  • Tyskland: Netto import 3,3 GWh
  • Danmark: Netto import: 4,9 GWh
  • England: Netto import: 8 GWh
  • Sverige (SE3): Netto import 16,8 GWh