En tidlig formiddag sent i april kommer et par gående i et makelig tempo oppover i Bøkeskogen. De er i en samtale. Vi velger å bryte inn.

Paret tilhører den noe eldre garde, men er straks imøtekommende og har klare meninger om skauen.

– Hva er det dere setter mest pris på ved Bøkeskogen?

- At den er, er det megetsigende og muntre svaret til Ragnhild Elisabeth Tveten Nielsen.

Hennes mann, John Gesager Nielsen, legger til at de går masse tur i området, gjerne langt innover i skogen.

Bøkeskogen

Larvik kommune har engasjert Trond Aarstad Jr. og fotograf Jon Magnus Skancke for å følge bøkekronenes stolte sus på vei mot den riktige fargen. Når blir den grønn i år?

På stiene vil de intervjue noen de møter, om hva Larviks stolte skog betyr for innbyggerne.

Østlands-Posten har fått lov å trykke tekstene og videoene de lager.

John er opprinnelig fra Silkeborg i Danmark – blant annet kjent for Himmelbjerget, landets mest kjente høyde med sine 147 meter - og kom til Norge i 1956. Han er for mange kjent som både reklametegner og renommert skulptør. I det han kom til Norge, haiket han rundt og mistet sitt hjerte både til landet og sin kommende kone, Ragnhild.

De traff hverandre gjennom venner og fant tonen gjennom en felles forkjærlighet til klassisk musikk og opera. Noen som har gjort at de allerede var engasjert i Musikkens venner i Larvik siden 1963. Det røper litt om deres alder. De plasserer seg et stykke uti åttiårene. Samtidig virker de å ha en vitalitet og tilstedeværelse som er få forunt.

John har gjennomført Vindfjell-løpet 25 ganger og har i alle år vært et friluftsmenneske. Det var allikevel Ragnhild som måtte stå for noe av den grunnleggende skiopplæringen og lærte mannen sin «ploging». Med et glimt i øyet sier John, med en viss grad av stolthet, at han har slått Albert Bøe i konkurranse i skiløypa.

I 1957 traff John Thor Olsen i Larvik Turn. De ble treningskamerater og har holdt det gående i 1-2 ganger i uken siden den gang. Det betyr i underkant av 5000 treningsturer siden 1950-tallet.

Ragnhild går også i skauen med venninnegjengen sin. De veksler litt mellom her og ute på Gon, nær stedet der hvor John og Ragnhild bodde i over 30 år.

Hun kommer opprinnelig fra Oslo og kom tidlig til kort når det gjaldt noen av Larviksbegrepene. Når venninnene sa «blir'n grønn i år a'tru?», så ringte det ingen bjelle. Hun måtte raskt lage seg sin egen oversettelse til Oslo-mål: «Mon tro om Bøkeskogen blir grønn til 17. mai i år?».

Ragnhild pirker litt rundt seg i løvet med spaserstokken. Hun viser sin utålmodighet etter å komme seg videre på turen.

Paret har kort vei hit. De bor i sentrum og vil helst at det å bevege seg i skauen og de tilstøtende områdene skal være en daglig foreteelse.

Vi takker for en ytterst hyggelig passiar og betrakter paret som rusler videre mens de holder hender, inn i en myriade av hvitveis. De blir hurtig opptatt av sitt.

Trond Aarstad Jr. og Jon Magnus Skancke skal på oppdrag fra Larvik kommune følge Bøkeskogen de neste dagene, til den er grønn.