Reagerte sterkt på ØP-sak: – Nedlatende mot yrket vi driver med

REAGERTE: Olav Wierød reagerte på overskriften til ØP-sak.

REAGERTE: Olav Wierød reagerte på overskriften til ØP-sak. Foto:

«Dypt skuffet over at ØP klare å tråkke på et ærlig og viktig yrke som «grøftegraver», eller som det heter for oss som tar dette på alvor; grunnarbeider,» skrev Per Anders Lund til ØP søndag. Han etterspør mer framsnakking av praktiske yrker.

DEL

– Dette vil jeg si er en av de viktigste jobbene vi har. Å ha rent vann- og kloakksystem er jo helt vesentlig, for helse og alt, forteller Olav Wierød (21) fra Hvarnes når ØP møter ham ved at anleggsarbeid i Porsgrunn. Han er grunnarbeider for Bjørn & Øyvind Tveter AS, og reagerte sterkt på en sak ØP publiserte søndag.

«På det verste tok Lars jobb som grøftegraver mens Eirik levde på sparepenger,» heter saken som har fått flere til å reagere. Saken handler om Larvik-musikerne Lars Støvland og Eirik Næss, som måtte finne alternative jobber til sine vanligvis svært kreative yrker da koronapandemien satte en stopper for musikkbransjen.

Det er tittelen som har fått Wierød til å reagere:

– Den var kanskje litt nedlatende mot yrket vi driver med, og kan kanskje ha en effekt på at folk ikke vil velge dette som utdanningsvei. De vil kanskje se på dette som en lurvete jobb, noe det i mine øyne ikke er.

21-åringen fortsetter:

– Av tittelen fikk jeg litt inntrykk av at de måtte krype til korset og jobbe for kronene innen anlegg. Dette er en bransje vi er for få folk i, og en bransje jeg brenner for. Jeg vil få den dratt positivt opp, og da hjelper ikke den overskriften, sier Wierød.

LES OGSÅ: Må stenge lang E18-strekning – og det kan bli sånn fram til jul: – Vi har valget mellom pest eller kolera

FORNØYD: Olav Wierød (21) er strålende fornøyd som grunnarbeider, og håper flere får øynene opp for yrket.

FORNØYD: Olav Wierød (21) er strålende fornøyd som grunnarbeider, og håper flere får øynene opp for yrket. Foto:

Etterspør framsnakking

Per Anders Lund (50) er daglig leder i larviksbedriften Bjørn & Øyvind Tveter AS, og reagerte også på ordlyden i tittelen.

– Hvis det heller ble skrevet «Vi var så heldige at vi fikk jobbe i grøfta hos Duvholt i en vanskelig periode» er det noe helt annet enn «på det verste». Det er fremstillingen av det. Saken i seg selv er ikke det verste, det er måten det ble sagt på, sier Lund.

Lund etterspør framsnakking av bransjen, som har en samfunnskritisk rolle:

– Hvis ikke jobben vår blir gjort, står husene fulle av vann og kloakk til slutt. Vi har en vanvittig samfunnskritisk rolle for å holde vann- og avløpssystemet i gang, eller bygge sikre skoleveier, utdyper Lund.

Han slår samtidig et slag for alle yrker:

– Vi må klare å framsnakke de fleste yrkene. Uansett hva du driver med i dag, så skal man ikke skrive nedlatende om det. Vaskehjelper, for eksempel, har kanskje lavere status, men å vaske er jo noe av det viktigste vi gjør, sier Lund.

ØNSKER FRAMSNAKKING: Olav Wierød (t.v) og Per Anders Lund reagerte på ØP-sak i helgen. – Det kan kanskje ha en effekt på at folk ikke vil velge dette som utdanningsvei, frykter Wierød.

ØNSKER FRAMSNAKKING: Olav Wierød (t.v) og Per Anders Lund reagerte på ØP-sak i helgen. – Det kan kanskje ha en effekt på at folk ikke vil velge dette som utdanningsvei, frykter Wierød. Foto:

Trenger mer arbeidskraft

Den daglige lederen påpeker at hele skolevesenet og regjeringen ønsker flere med fagbrev, og at man da trenger en oppvask i folks holdninger til yrker som grunnarbeider.

– Vi har ikke nok arbeidskraft. Vi kunne hatt enda flere folk på jobb, men hvis jeg skal ha flere folk på jobb, må jeg ta de fra en konkurrent. Det blir jo ikke gjort noe mer jobb for det norske samfunn av den grunn. Vi må utdanne flere, utdyper Lund.

Lund fortsetter:

– Det er ikke alle som må bli gode i de teoretiske fagene. Vi vet jo at mange av dem som har falt utenfor skolesystemet, de blomstrer opp i dette faget og blir noen av de bedre folka, fordi de er praktiske av seg. Men statusen til yrket kunne nok vært enda høyere. Det oppnår vi i hvert fall ikke ved å skrive på den måten at man «på det verste, måtte jeg selv gjøre dette».

Fagforeningen satt kaffen i halsen

Administrerende direktør for Maskinentreprenørenes Forbund, Julie Brodtkorb, skriver i et leserinnlegg til ØP at hun satte kaffen i halsen da hun så tittelen til saken. Også hun understreker viktigheten av rekruttering til bransjen.

– Det Norge trenger fremover er flere fagarbeidere. Når sånne artikler kommer, kan det fremstå som om vi mener at den type arbeid er mindre verdt enn andre typer arbeid. At realt arbeid er mindre verdt og mindre ansett. Vi jobber veldig hardt med unge generasjoner for å få dem til å se at det er et fantastisk yrke av mange grunner, forteller Brodtkorb til ØP.

Hun trekker fram noen av fordelene med fagarbeid: man ser resultatet av arbeidet man legger ned, man jobber i et realt og godt arbeidsmiljø, og man har mange muligheter til videreutvikling innen bransjen.

– Det er ofte oss i foreldregenerasjonen som gjør at færre søker seg til slike yrker. Det har blitt en oppfatning at hvis du skal ha et trygt arbeidsliv i fremtiden, må man ha et akademisk bakgrunn. Men det vi ser er jo faktisk det motsatte. Mange tar høyere utdanning uten å vite hva de vil med den, og opparbeider seg mye lån. Med fagbrev kan du gå rett ut i lønn uten studielån – og i tillegg er det underskudd i arbeidskraft, så du er sikret jobb, avslutter Brodtkorb.

LES BRODTKORBS LESERINNLEGG HER: Gammeldagse holdninger til arbeid i ØP

Tar kritikk

Sjefredaktør i ØP, Eirik Haugen, tar kritikk for formuleringen i tittelen til saken.

– Vi ser helt klart at vi kunne formulert oss bedre i denne saken og er veldig glad for at Per Anders Lund tok kontakt med oss. Vi har selvsagt et ansvar for hvordan vi omtaler lokale entreprenører og arbeidsfolks jobb og her kunne vi med fordel vært mer presise, sier Haugen.

Han fortsetter:

– Vår mening var å peke på at korona førte til en annen tilværelse for en musiker, ikke å snakke ned en særdeles viktig yrkesgruppe.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.