Redningsskøyta ODD FELLOW III er ute på signingsferd

ULTRAMODERNE: Den nye redningsskøyta RS 169 ODD FELLOW III innehar topp moderne teknologi. Bak ser du Colin Archer-skøyta «RS 2 Langesund» og bakerst «RS 146 Stormbull». Odd Fellow har tidligere bidratt til to andre redningsskøyter, Odd Fellow og Odd Fellow II.

ULTRAMODERNE: Den nye redningsskøyta RS 169 ODD FELLOW III innehar topp moderne teknologi. Bak ser du Colin Archer-skøyta «RS 2 Langesund» og bakerst «RS 146 Stormbull». Odd Fellow har tidligere bidratt til to andre redningsskøyter, Odd Fellow og Odd Fellow II. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Redningsselskapets nye spydspiss RS 169 ODD FELLOW III besøkte Larvik.

DEL

På sin tur mot hjemmehavna i Bodø besøkte den splitter nye redningsskøyta Larvik som eneste havn i Vestfold og Telemark.

22.000 OF-medlemmer har bistått i innsamlingen, som ga 26 millioner kroner til redningsskøytas totale budsjett på 42 millioner kroner.

For det takket Redningsselskapet dem da Redningsselskapet sammen med Odd Fellow logene i Larvik inviterte til skøytebesøk og folkefest ved Østre Brygge i Larvik.

Frivillig arbeid

Bak de innsamlede midlene står mye frivillig arbeid bak. Aksjonene har vært landsomfattende.

Noen av dem som har bidratt med sitt, er Turid Blomquist, Astri Tvedten Lian, Eva Smith og Elsie Hole i Larviks-logen Skuld.

– Nå er vi veldig stolte. Alt bakverk, alle syltetøyglass, alt frivillig arbeid vi har lagt ned de to siste årene, ligger blant annet i den båten der, sa de. – Det har vært nitid arbeid, men det er vel verdt det. Denne kommer til å redde liv, slik som de to andre.

(Saken fortsetter under bildet)

ALLE HAR BIDRATT: Odd fellows mange loger over hele land har bidratt til den nye redningsskøyta. Også damene i Rebekkaloge nr. 42 Skuld. Fra venstre Turid Blomquist, Astri Tvedten Lian, Eva Smith og Elsie Hole.

ALLE HAR BIDRATT: Odd fellows mange loger over hele land har bidratt til den nye redningsskøyta. Også damene i Rebekkaloge nr. 42 Skuld. Fra venstre Turid Blomquist, Astri Tvedten Lian, Eva Smith og Elsie Hole. Foto:

På festen var det blant annet salutt fra Tordenskiolds soldater, musikk av Marinemusikken, Rebecca Nøstrud Isaksen og Odd Fellow koret fra Telemark.

Nå er Odd Fellow III på signingsferd kysten rundt, og folk fikk anledning til å ta en kikk på en av verdens mest moderne redningsskøyte.

En av verdens mest moderne redningsskøyter

Det var åpen skøyte på den nye redningsskøyta, og i tillegg kunne besøkende også gå om bord på den eldste skøyta, nemlig RS 2 Langesund.

(Saken fortsetter under bildet)

TRE GENERASJONER REDNINGSSKØYTER:  RS 146 Stormbull (nærmest på bildet) og RS 169 Odd Fellow III (lengst bort). I midten skimtes masta til Colin Archer-skøyta, RS 2 Langesund, som er over 100 år gammel og ble bygget av larviksmannen Colin Archer.

TRE GENERASJONER REDNINGSSKØYTER: RS 146 Stormbull (nærmest på bildet) og RS 169 Odd Fellow III (lengst bort). I midten skimtes masta til Colin Archer-skøyta, RS 2 Langesund, som er over 100 år gammel og ble bygget av larviksmannen Colin Archer. Foto:

Odd Fellow Ordenen i Norge har tidligere donert midler til to redningsskøyter, RS 88 Odd Fellow og RS 90 Odd Fellow II.

Disse to skøytene reddet 111 menneskeliv på sjøen og hjalp over 6.000 fartøyer.

Begge skøytene var i tjeneste i 30 år, og den ene av de var også stasjonert i Stavern.

Det er beregnet at også den nye redningsskøyta i Ulstein-klassen vil kunne være et effektivt redningsverktøy i minst 30 år.

RS 169 ODD FELLOW III er 22 meter lang og har en toppfart på nesten 40 knop, ved hjelp av to motorer som hver yter 1660 hk.

Skøyta har blitt utrustet med vannjet fra Rolls-Royce, og får en rekkevidde på hele 600 nautiske mil, slik at den kan utføre oppdrag langt til havs.

I tillegg får den en brannkanon som kan pumpe 4.000 liter i minuttet. Skøyta skal betjenes av et mannskap på tre, og den vil alltid ha dykker om bord.

Storstilt innsamling

Det er Odd Fellow-ordenen som har samlet inn penger til redningsskøyta, som passerte 26 millioner kroner på dåpsdagen, den samme dagen som ordenen fylte 200 år.

Odd Fellow Ordenen startet innsamlingen til den nye redningsskøyta høsten 2016.

Hvert sjette år velger Odd Fellow Ordenen en landssak, som er en landsdekkende innsamlingsdugnad til inntekt for veldedige formål.

Tidligere har Ordenen også finansiert byggingen av to SOS barnebyer i både El Salvador og i Malawi.

Ordenen har også flere større medisinsk-vitenskapelige fond som deler ut midler til forskning.

Lokalt bidrar også den enkelte loge med midler til lokale veldedige formål. På jubileumsdagen, 26. april, donerte Odd Fellow logene i Larvik en sjekk til Frelsesarmeen i Larvik på 34.500 kroner.

Artikkeltags