Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen håner serveringsbransjen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når du ligger nede med brukket rygg, kommer du ikke opp den siste bakketoppen uten hjelp.

Knapt noen annen bransje er så hardt truffet av koronapandemien som serveringsstedene. Det være seg en god restaurant, en fancy bar, en brun pub eller en moderne kaffebar. Titusener av mennesker har fått føle det på kroppen: Noen har allerede tapt livsverket sitt. Mange andre har mistet jobben og er uten utsikter til å få ny med det første. Mange er fortsatt permitterte, og det er uvisst når de kan komme tilbake til jobben. En større konkursbølge kan komme når utsatte skatter og avgifter igjen skal betales.

Kort fortalt: Serveringsbransjen ligger nede med brukket rygg.

For alle disse dyktige og oppegående menneskene, må statsminister Erna Solbergs nylige tale til nasjonen ha fortonet som den blankeste hån.

Her er noen av de mest svulstige formuleringene i Solbergs tale:

«Vi må over en bakketopp til…».

«Vi er sammen om dette, vi står best sammen, og sammen skal vi komme ut av dette….»

«Vi har hverandre, tillit til hverandre, og det er verdt mye mer enn et oljefond ...»

«La oss alle takke hverandre for den innsatsen som er lagt ned så langt….»

Statsministerens budskap er ikke engang en fattig trøst til alle uten jobb og de som risikerer å miste både bedrift, hus og hjem. Tvert imot: Ordvalget heller salt i såret til alle de titusener av mennesker og bedrifter som nå kjemper en innbitt kamp for å holde hodet over vannet. For å overleve.

Serveringssteder er til stadighet blitt pålagt å stenge, og det er innført skjenkestopp mange steder. Det er det sikkert gode grunner til. Men da må i rettferdighetens navn de bedriftene som rammes hardest, få målrettet støtte som hjelper dem gjennom krisen.

Revisjonsselskapet BDO har gjennomgått regnskapene for 2019 og 2020 til seks vidt forskjellige utesteder i Oslo.

Gjennomgangen viser at de «uunngåelige, faste kostnadene» – som kompensasjonsordningen dekker – utgjør under halvparten av både lønn- og varekostnadene. I en måned hvor en bedrift må gå til 100 prosent permitteringer, vil arbeidsgiverperioden alene innebære en kostnad som er godt over hva bedriften vil kunne få i kompensasjon gjennom «Komp 2»-ordningen. Og: Svinn, knyttet til varer som går ut på dato, er IKKE en kostnad som per i dag omfattes av «Komp 2». Varekost ligger i snitt i et normalår på ca. 30 prosent.

Selv om denne gjennomgangen omfatter seks utesteder i hovedstaden, er ikke bildet annerledes andre steder i landet.

Siden regjeringens kompensasjonsordning ikke treffer serveringsbransjen, er det direkte frekt av Solberg å hevde at «vi er sammen om dette».

Jeg har merket meg at statsministeren har sluttet å snakke om dugnad. Nå er det mer snakk om krafttak. Det er ikke tilfeldig: For å få til en dugnad, bør alle gi og alle få. Det er her regjeringen bommer fundamentalt.

I tillegg har vi altså næringsminister Iselin Nybø (V). I fjor høst oppfordret hun berørte bedrifter til å ta opp banklån mens de ventet på å kunne søke om støtte gjennom den nye kompensasjonsordningen som gikk på lufta i januar.

Men akkurat som arbeidsløse har problemer med å få huslån, får heller ikke bedrifter uten inntjening lån. Da hjelper det ikke at staten garanterer for 90 prosent. At en av landets presumptivt mektigste kvinner kan være så intetanende, umusikalsk og nådeløst naiv, passer godt inn i det store bildet av hvordan denne regjeringen behandler serveringsbransjen.

Vi har beskrevet situasjonen i serveringsbransjen i mange artikler i våre fagaviser. Men jeg aldri hørt en eneste aktør forlange at regjeringen skal opplyse om når kjøkken og kraner kan åpnes igjen. Til det er pandemien for uforutsigbar, noe bedriftene i høyeste grad har fått merke på kroppen.

Men bransjen forventer – med rette – en midlertidig og målrettet ordning som kan hjelpe dem over kneika.

Hvis ikke regjeringen evner å gjøre dette, kan vi bare håpe på en sterk opposisjon på Stortinget som tar grep.

For når du ligger nede med brukket rygg, kommer du ikke opp den siste bakketoppen uten hjelp.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.