Gå til sidens hovedinnhold

Regnbueflagget = inkludering

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da jeg leste på Østlands-Posten sin nettside mandag ettermiddag at Partiet De Kristne og gruppeleder for Larvik KrF, Olaf Holm, ikke ønsker at Larvik kommune skal heise regnbueflagget på sine flaggstenger, ble jeg veldig skuffet. Ved å bruke regnbueflagget mente Partiet De Kristne at Larvik kommune støtter «en politikk som vil ha mer BDSM, og vil omdefinere begrepene kjønn, seksualmoral og familie til noe som oppmuntrer brutalt seksuelt begjær», og Olaf Holm mente at flagget er et symbol på å ville «tone ned ekteskapet mellom mann og kvinne som aktuell samlivsform».

Nå vet ikke jeg hvor mye undersøkelser Olaf Holm eller Partiet De Kristne har gjort, men etter et raskt søk på Store Norske Leksikon fant jeg at regnbueflagget ble skapt av den amerikanske kunstneren Gilbert Baker, og først tatt i bruk i 1978. Regnbueflagget, som riktignok er mye brukt av organisasjonen FRI, som Partiet De Kristne og Olaf Holm sterkt kritiserer i sine innlegg, er ikke eid av organisasjonen. Flagget representerer ikke én norsk organisasjon, men millioner av mennesker over hele verden.

Regnbueflagget er et symbol som representerer retten til å selv definere sin identitet og seksualitet, og at all kjærlighet er likeverdig, uansett hvem det er mellom. Det er, som ordføreren sier, et tegn som markerer at det er greit å være annerledes enn det som samfunnet ser på som A4. Å heise regnbueflagget på kommunens flaggstenger viser at alle innbyggerne i Larvik er inkludert som en del av vårt samfunn.

FRI sine meninger om for eksempel eggdonasjon og surrogati er en helt annen diskusjon, som ikke har noe med flagget å gjøre. Å heise regnbueflagget betyr ikke at man er enig i alle meningene FRI står for. Dette er akkurat som at KrFs og De Kristnes Politikk ikke representerer meningene til alle kristne i verden, bare fordi begge partiene aktivt bruker korset i sine valgkamper.

Så jeg må si meg uenig i det Olaf Holm sier: Å heise Pride-flagget handler absolutt ikke om å «gi en indirekte støtte til organisasjonen FRI». At Larvik kommune heiser regnbueflagget symboliserer at vi som kommune har solidaritet for og inkluderer mennesker i vårt samfunn som ofte opplever diskriminering. For det er det regnbueflagget i symboliserer. Ikke noe annet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.