De beste fotballturene går til Tyskland

NYE ANELEGG: Schalke 04 sin bane, Veltins Arena, ble, som mange andre anlegg, bygget til VM i 2006. Banen har en kapasitet på snaut 50.000.   FOTO: Marin Meissner / TT / NTB scanpix / TT / NTB Scanpix

NYE ANELEGG: Schalke 04 sin bane, Veltins Arena, ble, som mange andre anlegg, bygget til VM i 2006. Banen har en kapasitet på snaut 50.000. FOTO: Marin Meissner / TT / NTB scanpix / TT / NTB Scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Tyske Bundesliga har det høyeste publikumsgjennomsnittet i Europa og noen av de aller beste lagene. Det er folkelig stemning på kampene, og billettene er billige

DEL

(Vestviken 24) Tyske Bundesliga har ikke samme status i Norge som engelske Premier League. Hver helg drar fulle fly til England med nordmenn som skal på kamp, det samme kan ikke sies om flyene som skal til Tyskland.

– Det burde de vært, sier Lars Johnsen, journalist i fotballmagasinet Josimar. Han har bodd to år i Dresden og sett utallige Bundesliga-kamper.

– Det er ekte folkekultur, det merker man på tribunene.

Ved siden av ham i sofaen, på kontoret til Josimar i Oslo sentrum, sitter Josimars redaktør Frode Lia.

– Man står ikke i øl- eller pølsekø på tyske stadion, som man gjerne gjør på engelske. Sist gang jeg var i Dortmund, møtte jeg masse engelskmenn. Kanskje er det fordi man kan ta med øl inn på stadion? sier Lia.

I England er det også ølservering, men man kan altså ikke ta med ølen inn på tribunene.

Moderne

Bundesliga er den ligaen i Europa som har det høyeste publikumsbesøket, og Borussia Dortmund har det høyeste snittet, med vel 80.000 på hver eneste kamp - og det i en by på størrelse med Oslo.

Mange av arenaene er også av nyere dato, bygd til VM i 2006.

– Da jeg kom tilbake i 2011, ble jeg slått av hvor mange fine stadionanlegg det var blitt, sier Jan Åge Fjørtoft. I sin tid som aktiv fotballspiller var han i Eintracht Frankfurt fra 1999 til 2001, hvor han spilte 51 kamper og skåret 14 mål. Før dette hadde han mange sesonger på øverste i nivå i England. Returen til Tyskland var som ekspert for tyske Sky, der han var i flere år. Nå dekker han Champions League for Viasat.

– Min påstand er at det er best fotballkultur i Bundesliga, Premier League er mer som et event, sier han.

Lagene i øverste divisjon i Tyskland er finne over så å si hele landet, men det én by alle tre trekker fram: Düsseldorf. Ikke fordi byen har et fantastisk fotballag. Fortuna Düsseldorf er på nivå to. Men på grunn av beliggenheten.

Düsseldorf

– Fly til Düsseldorf. Så kan du benytte forstadsbanene som går mellom byene. Her snakker vi om korte avstander, sier Johnsen.

I området rundt ligger byer med Bundesligaklubber, både på nivå én og to, tett i tett. Johnsen ramser opp: Dortmund, Schalke, Mönchengladbach, Köln, Bochum, Karlsruhe, Essen og Leverkusen.

– Düsseldorf er et bra utgangspunkt. Etter å ha dekket kamper i Tyskland i en årrekke, føler jeg meg som en ekspert på Düsseldorf. Der har jeg bodd utallige ganger. Infrastrukturen i området er tipp topp, både med bil og tog, sier Fjørtoft.

Størst av alle i området er Borussia Dortmund, som ligger åtte mil nordøst for Düsseldorf, men de har blitt så populære at de nå kun selger billetter til klubbmedlemmer. Lia og Johnsen anbefaler eventuelt folk å sjekke ut Schalke 04, som spiller på Veltins-Arena, seks mil nord for Düsseldorf.

Den tar vel 60.000 tilskuere og ble bygget til VM. Drar man i stedet fire mil i vestlig retning, kommer man til Borussia-Park, hjemmebanen til Borussia Mönchengladbach.

– Det er det alltid 50.000 tilskuere og fantastisk stemning, sier Fjørtoft.

Currywürst

Hos de aller fleste klubbene kan man bestille billetter via klubbenes hjemmesider, og da vil man se at prisnivået er et helt annet enn det man finner i England.

– Billettene koster gjerne fra ti euro og oppover. Det er betydelig rimeligere enn Premier League. For å si det sånn: En sesongbillett til Borussia Dortmund er billigere en litt fin enkeltbillett på mange av de engelske arenaene, sier Lia.

Fjørtoft tar også fram denne sammenligningen.

– I England har det etter hvert blitt komplisert å få tak i billetter, og prisene i Tyskland er generelt mye lavere, sier Fjørtoft

I tillegg har flere av arenaene har ståplasser på kortsidene. Det gjør at plassbilletter ikke noe stort poeng i disse feltene, men ekspertene antyder at dette ikke nødvendigvis er noe sted å ta med kjæresten eller barn.

– Pass på å ha god tid, flere steder er det et stykke å gå fra togstasjonen, og man bør absolutt få med seg stemningen rundt arenaene. På kampdag er det gjerne satt opp masse boder der, som selger mat og drikke. Byene preges av at det er kampdag. Jeg vil si at du får en god opplevelse så å si over alt, sier Johnsen.

– Og du vil garantert få gastronomiske opplevelser av currywürsten, sier Lia.

Lagene i Bundesliga 2016 – 2017

FC Bayern München • Borussia Dortmund • Bayer Leverkusen • Borussia Mönchengladbach • FC Schalke 04 • 1. FSV Mainz 05 • Hertha BSC Berlin • VfL Wolfsburg • 1. FC Köln • Hamburger SV • FC Ingolstadt 04 • FC Augsburg • Werder Bremen • SV Darmstadt 98 • TSG 1899 Hoffenheim • Eintracht Frankfurt • SC Freiburg • RB Leipzig

Norske spillere i Bundesliga

Rune Almenning Jarstein – Hertha BSC Berlin

Per Ciljan Skjelbred – Hertha BSC Berlin

Håvard Nielsen – SC Freiburg

Ørjan Håskjold Nyland – FC Ingolstad 04

Norske spillere i 2. Bundesliga

Gustav Valsvik – Eintracht Braunschweig

Stefan Strandberg – Hannover 96

Iver Fossum – Hannover 96

Bård Finne – FC Heidenheim 1846

Even Hovland – FC Nürnberg

Veton Berisha – Greuther Fürth

Zlatko Tripic – Greuther Fürth

Mats Møller Dæhli – FC St. Pauli

Reisefakta Düsseldorf

* Düsseldorf er hovedstaden i delstaten Nordrhein-Westfalen, og ligger den sørlige enden av Ruhr-området. Byen har nær 600.000 innbyggere og er en viktig kunstby i Tyskland.

Byen er kjent for sitt kunstakademi og den såkalte Düsseldorfskolen i perioden 1830–1870. Den var avgjørende for utviklingen av norsk nasjonalromantisk malerkunst. Byen har et svært stort antall museer, en rekke teatre og en historie tilbake til 1100-tallet.

* SAS flyr direkte til Düsseldorf en gang om dagen fra Gardermoen. I tillegg er det en rekke muligheter fra andre fra andre norske flyplasser, hvis man flyr via København. Lufthansa flyr ikke direkte, men har flere ruter med en mellomlanding.

* Skal man bare på fotballkamper er Maritim Hotel ved flyplassen populært. Ønsker man også å oppleve byen Düsseldorf, er disse blant dem som oftest blir anbefalt av gjester: Hotel Villa Achenbach, som er i et klassisk eldre bygg, og Hotel Indigo Düsseldorf, ved Victoriaplatz, som er moderne og ligger nært trikk og T-bane.

Artikkeltags