Egeerhavets smaragd

FERIEFANTASI: Thassos byr på cyanblått hav, late småbyer og den ene strandperlen etter den andre.

FERIEFANTASI: Thassos byr på cyanblått hav, late småbyer og den ene strandperlen etter den andre.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Den nordligste øya i Hellas er også en av de grønneste.

DEL

(Vestviken 24) Dette er ikke Hellas, tenker jeg, og ifølge guiden min Loukas er jeg ikke alene om den vurderingen.

Mine, og mange andres, greske ferieminner er fra øyene sør for Athen. Her har landet få vekster som når mer enn én meter over bakken. Omgivelsene er bølgende og solbrente, med hvitmalte sukkerbithus mot et cyanblått hav. Et land man, til tross for naturskjønnheten, sjelden kan beskrive som særlig «grønt.»

Det er disse fordommene jeg biter i meg mens vi kjører gjennom en kjølig tunnel av furutrær og olivenlunder. Guiden min, Mousas Basilis, holder en hånd på rattet og rekker meg mobilen med den andre. På skjermen er en kornete, britisk turistreklame fra 1965.

– Her er et gresk paradis, sier den litt stive fortellerstemmen, – der det moderne mennesket aldri har satt sine spor. Et sted der du kan høre stillhet. En uoppdaget øy, Thassos, oversett av de ferierende massene gjennom det lange, solfylte året.

Mousas ler.

– Femti år senere markedsføres vi på akkurat samme måte, sier han.

Feriefantasien

Thassos beskrives ofte som Egeerhavets uberørte «smaragd», men er tittelen fortjent? For 50 år siden var turismen til Thassos minimal, med bare seks måneders ferjetrafikk i året. Her bodde en liten befolkning som levde primært av fiske, marmorutvinning og jordbruk. Videoen viser esler som bærer høyballer ned eldgamle smug. Menn med lærvest og kvinner i sverte kjoler. Muntre fiskere som lapper garn ved havna. Med andre ord: den ultimate greske feriefantasien.

KLOSTER: Thassos rike historie kan sees overalt, blant annet ved de velbevarte klostrene, bygd på veldige klipper over Egeerhavet.

KLOSTER: Thassos rike historie kan sees overalt, blant annet ved de velbevarte klostrene, bygd på veldige klipper over Egeerhavet.

– Det vil kreve mange busslaster med reisende, fortsetter stemmen, – for å endre det trege og tradisjonelle livet som har utspilt seg her i generasjoner.

Jeg snur meg spørrende mot Mousas.

– Det har definitivt vært en endring her, sier han. – Men ikke fullstendig. Heldigvis.

Sesongavhengig

I disse dager er ikke Thassos utenfor allfarvei. Her er plenty med industristandarder – fra Happy Hour til neonbelyste pizzarestauranter til bananformede rumperistere – men øyas atmosfære og tempo er på samme tid deilig bedøvet sammenlignet med de greske tungvekterne i sør. På Thassos råder en gyllen middelvei mellom stillhet og støy, mellom utilgjengelig og overutviklet.

– Særlig hvis du reiser hit litt senere på høsten, sier Mousas. – Da kan du kjenne en sjelden ro.

I likhet med mange greske ferieøyer, forteller han, spiller sesongen på Thassos en stor faktor. Trafikken av reisende begynner så smått på vårparten, tar seg opp i juni og er deretter intens helt til midten av september.

– I august er det helt vilt, sier han. – På enkelte dager får du følelsen av at hele Nord-Hellas tar ferien sin her.

Jeg har tydeligvis havnet i overgangsfasen, tidlig høst. Strendene er travle, men ikke klaustrofobiske. Det er plenty med sitteplasser på den 40 minutter lange ferjeturen fra Keramoti på fastlandet. Og ofte går det et minutt eller to før jeg og Mousas møter en motgående bil.

– Du skulle vært her om en måned eller to, sier han. – Da hadde du grått over å dra igjen.

100 kilometer kystlykke

Betegnelsen «Egeerhavets Smaragd» handler ikke bare om fargen på øya, men også om geografien: En 24 kilometer lang og 20 kilometer bred edelsten rett vest for storbyen Thessaloniki, bare 40 minutters ferjetur fra fastlandet.

FERGE: Øya Thassos er enkel å nå, takket være kjappe og hyppige ferger fra fastlandet året rundt.

FERGE: Øya Thassos er enkel å nå, takket være kjappe og hyppige ferger fra fastlandet året rundt.

Med sitt dramatiske innland – bestående av fjell, olivenlunder, furuskoger og tradisjonelle steinlandsbyer – er det lett å tro at Thassos bare er en forlengelse av landskapet nord i Hellas, men øya er på samme tid velsignet med en 100 kilometer lang kystlinje. Variasjonen på de over 30 strendene er mildt sagt stor. Fra brede og smale til karrige og finkornede, behagelig bortgjemte eller fylt til randen med solsenger. Mange av dem – som berømte Golden Beach – kan lett måle seg med sine lovpriste søsken på Mykonos og Santorini.

KLART FOR KVELDEN: Thassos er mer enn bare strandliv. Ikke glem øyas intime og historiske innlandsbyer, der restaurantene blir fulle av liv og musikk etter mørkets frembrudd.

KLART FOR KVELDEN: Thassos er mer enn bare strandliv. Ikke glem øyas intime og historiske innlandsbyer, der restaurantene blir fulle av liv og musikk etter mørkets frembrudd.

Thassos har også nok av andre ting å tilby ved siden av dovent strandliv. Turstier løper på kryss og tvers over det skyggerike landskapet, og hvis stigningen mot øyas høyeste punkt (1205 m.o.h) blir i overkant, kan man alltids leie ATW eller firehjulstrekker. Senere venter et uteliv som sjelden bikker over i det påtrengende. Og siden mange reisende til Thassos er grekere, forblir prisene i tråd med resten av landet. Ikke minst maten – med lokale hjørnesteiner som honning, mandler, olivenolje og vin – får mange til å returnere år etter år.

Tiden da du kunne «høre stillheten» på Thassos er kanskje over. Verden er her for å bli. Den 50 år gamle, sjarmerende videoen reflekterer en virkelighet som ikke lenger finnes. Men kanskje det ikke er så ille. For som fortelleren avslutter:

– Det er en øy som så smått innser at den trenger mennesker til å fylle den med moro og lykke. Å bringe dens bukter og skjønnhet til live og til å sette pris på dens endeløse herlighet.

Thassos

* Mellomstor øy i Egeerhavet, kjent for sine grønnfarge, derav kallenavnet “Egeerhavets Smaragd"

* Befolkning: 13.770 (2011)

* Tidsforskjell: Pluss 1 time

* Valuta: Euro

* På nett: www.go-thassos.gr;http://www.go-thassos.gr

* Sesong: Selv om Thassos har færre turister enn mange greske øyer, kan trafikken bli høy i sommersesongen. Om mulig – legg heller besøket før eller etter, når både temperatur og menneskemengder er langt mer behagelig.

* Reisen dit: Den enkleste veien fra Norge til Thassos går via storbyen Thessaloniki, med mellomlanding i Athen (Aegan, Ryanair). Derfra går det buss til havnebyene Kavala eller Keramoti, hvor jevnlige ferger forbinder øya med fastlandet. Reiser kan også bestilles fra reisearrangøren Ving.

* Overnatting:

Budsjett: Det mest positivt omtalte camping-området på øya ligger rett ved deilige Pefkari beach. www.camping-pefkari.gr;http://www.camping-pefkari.gr

Middels: Hotel Lido er skamrost, har tre stjerner og ligger midt i Thassos by. www.lido-thassos.gr;http://www.lido-thassos.gr

Luksus: Ilio Mare byr på femstjernersluksus med egen privat strandlinje. Et av de mest overdådige alternativene på øya. www.iliomare.gr;http://www.iliomare.gr

* Komme seg rundt: Offentlige busser tar turister og lokalboende rundt om på øya med jevnlige avganger, men disse er dessverre ikke hyppige nok til at man kan regne med dem 100 prosent. Den klart beste måten å oppleve Thassos på er via leiebil. Selskapet Potos får spesielt god omtale. ( www.rentacarpotos.gr);http://www.rentacarpotos.gr)

Artikkeltags