(Nettavisen): – Du er 22 år gammel og har allerede klart å havne i denne situasjonen, sier programleder og økonomisk rådgiver Lene Drange i onsdagens episode av Viaplay-programmet «Luksusfellen».

Renate Christensen bor i Svarstad i Vestfold med sønnene på tre og fire år og den nye samboeren hennes. Da hun ble gravid som 17-åring var hun ansatt som butikkmedarbeider i dagligvare.

Christensen gikk ut i mammapermisjon og fikk utbetalt foreldrepenger som utgjorde 15.000 etter skatt. Kort tid etter fødselen mistet daværende samboer sin arbeidsplass og som aleneforsørger ble det stadig vanskeligere for Christensen å få endene til å møtes.

Hun bestemte seg for å ta opp kredittlån for å ha råd til å finansiere hverdagskostnadene.

I 2020 sa det imidlertid stopp. Da hadde hun opparbeidet seg en samlet gjeld på 572.601 kroner. Gjelden besto blant annet av lån på to biler hun ikke eide lenger, kredittkjøp og ventende Klarna-betalinger. I tillegg hadde gebyrene på ubetalte legetimer og mobilregninger hopet seg opp.

Christensen søkte om deltakelse i Luksusfellen i et siste forsøk på å få økonomien på rett kjøl.

– Du har egentlig finansiert livet ditt med gjeld, konstaterer Drange alvorlig.

Her får hun sjokkbeskjeden:


Hun forteller at hun angrer bittert på de økonomiske avgjørelse hun har tatt. Det var jo aldri meningen at det skulle gå så langt.

Prisen doblet seg

Til tross for perioder med lite kontakt, er Christensen sjeleglad for all hjelpen hun har fått av stemoren med å stable økonomien på beina igjen. Både faren og stemoren tok opp lån for å hjelpe datteren med alle utgiftene.

– Hun er verdens beste. Da jeg ringte og sa at jeg fikk være med i programmet ble jeg møtt med jubel på andre enden av røret. Hun har sett meg slite i flere år.

Som alenemor med dårlig økonomi er man nødt til å se på at andre går videre i livet, mens man selv aldri kommer meg en meter lenger, sier hun til Nettavisen og legger til:

– Jeg har blant annet savnet å kunne ta med ungene mine på ferie.

Dette var noe av forbruket til Christensen før Luksusfellen ryddet opp.

  • 17.723 kroner i husleie, betalt med kreditt. Originalt var leien på 8000.
  • 19.938 kroner på en handletur på Ikea.
  • 29.907 kroner for en barnevogn kjøpt på kreditt. Vognen kostet i utgangspunktet 13.500.

– Hadde så lyst til å hjelpe henne

Programleder Magne Gundersen fikk stor sympati for Christensen.

– Renate var den typen deltaker du har troen på. Hun var bare nødt til å kvitte seg med gammel gjeld, samt øke stillingsprosenten sin på jobben og forbedre handlevanene sine. Det var i tillegg en del regninger som måtte tas hånd om umiddelbart, forteller Gundersen til Nettavisen.

Gundersen og Drange tok en ringerunde til flere kreditorer i et forsøk på å få til en bedre renteavtale.

– Vi forklarte for kreditorene at Renate er eneforsørger og sitter på en lavere inntekt enn folk flest. Det ville lønne seg for dem å sette ned renten og ettergi litt av gjelden slik at de fikk tilbake mesteparten av det hun hadde lånt. Til slutt ble vi enige om en rente på null, med en nedbetalingsplan på omtrent seks år. Dermed sparte Renate flere hundre tusen kroner, sier han.

Det var nesten vanskelig for programlederne å forstå at Christensen hadde tatt så dårlige valg tidligere, forteller Gundersen om tobarnsmoren.

– Hun var en ansvarsfull kvinne som hadde en haug med ungdomssynder hengende over seg. Vi hadde så lyst til å hjelpe henne. Heldigvis hadde hun et godt team rundt seg. Det var rørende å se på hvordan stemoren støttet henne gjennom oppryddingen, sier han.

– Ordningene er for dårlige

Christensen fullførte aldri videregående. Hun forteller om en usikker tid hvor hun daglig slet med å motiverer seg til å møte opp i klasserommet.

Nå er hun imidlertid tilbake på skolebenken og begynner som lærling i rørleggerfaget allerede i juni.

– Jeg har alltid likt å arbeide med hendene mine. Det føles bra å endelig kunne ta opp utdannelsen min og være noen få år unna svennebrev. Støtteordningene for enslige forsørgere er rett og slett for dårlige. Det er tungt og jobbe og utdanne seg med små barn. Jeg tror det hadde hjulpet mange dersom ventetiden på NAV var kortere, og man fikk en økt bevisstgjøring rundt den støtten man som aleneforelder har krav på.

Christensen har et par år igjen før hun blir gjeldfri, men forteller at hun har betalt tilbake en god del av det hun skyldte faren sin. Nå kan hun endelig begynne å se fremover.

I episoden forteller du at du drømmer om å eie et lite småbruk. Har du rukket å se nærmere på denne drømmen?

– De siste to årene har gått med til å nedbetale gjelden. Det har vært lite tid og penger til overs. Men i august skal jeg og samboeren opprette en sparekonto ved siden av bufferkontoen, som skal brukes til å realisere småbruk-drømmen en gang i fremtiden, avslutter hun.