Jarle Andhøy utfordrer Antarktis-traktaten igjen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

For tredje gang må eventyreren Jarle Andøy stille i retten, tiltalt for å ha brutt reglene om seiling og opphold i Antarktis.

DEL

Statsadvokaten i Troms og Finnmark har tiltalt Andhøy for å ha ledet en ekspedisjon i mars-april i fjor som skal ha seilt i området rundt Antarktishalvøya, ankret opp på flere steder, og gått i land på minst to steder.

– Når man skal reise i farvann sør for 60. breddegrad, har man en meldeplikt til Norsk Polarinstitutt. Andhøy er tiltalt for ikke å ha meldt fra på forhånd. Han har dermed heller ikke ordnet med forsikring slik reglene krever, sier politiadvokat Trude Kvanli til NTB. Hun er aktor i saken som starter i Nord-Troms tingrett onsdag.

Les også: Jarle Andhøy utfordrer Antarktis-traktaten i Høyesterett

Les også: Ny Antarktis-anmeldelse mot Jarle Andhøy

Les også: Nektet britisk mannskap å komme ombord

– Ikke galt

Jarle Andhøy vil ikke benekte at han har seilt sør for 60. breddegrad uten tillatelse. Opptak av ekspedisjonen der blant andre komikeren Anne Kat. Hærland og artisten Per Baarli var med, skal etter planen sendes på TVNorge.

– Jarle Andhøy mener han ikke har gjort noe galt. Det er påtalemyndighetens oppgave å påvise at han brutt reglene, sier hans forsvarer Brynjar Østgård til NTB.

Tre rettssaker

Andhøy er to ganger tidligere bøtelagt for å ha brutt regelverket som er forankret i Antarktistraktaten. Den siste rettsrunden gikk helt til Høyesterett.

Andhøy brukte Nord-Troms tingrett og Hålogaland lagmannsrett som arena for å få ut dokumentasjon og detaljer om hva som skjedde da han under sin første ekspedisjon i 2011 mistet tre kamerater i et forlis.

Andhøy mer enn antydet at kameratene ble drevet i døden av myndigheter som bare var opptatt av tillatelser og å stanse dem.

Utfordret

I tillegg utfordret Andhøy og hans forsvarer meldeplikten og garantikravene ved å hevde at Havrettstraktatens bestemmelser om fri ferdsel på det åpne hav går foran Antarktistraktaten. Dette var verken Nord-Troms tingrett eller ankeinstansen Hålogaland lagmannsrett med på. Andhøy ble bøtelagt med 45.000 kroner.

Høyesterett åpnet for å vurdere saken, men dommen i lagmannsretten ble opprettholdt. Høyesterett kom fram til at Andhøys ekspedisjon «ikke naturlig faller under unntaket knyttet til fri seilas på det åpne hav.

Like saker

For påtalemyndigheten er det ingenting som skiller siste Berserk-ekspedisjonen med kjendiser om bord, fra de to foregående.

– Slik påtalemyndigheten ser på saken, er disse sakene ganske like. Det blir de samme juridiske spørsmålene som sist. Det er skjerpende at Andøy er dømt for samme forhold to ganger tidligere, og derfor er det ikke lagt ned påstand om bot denne gangen, sier aktor Trude Kvanli.

Detaljer avgjør

Forsvarer Brynjar Østgård er enig i at det juridiske i denne saken i «all hovedsak» er likt med saken de tapte i tre rettsinstanser.

– Spørsmålene retten skal ta stilling til, er mye de samme som sist. Men det kan stille seg annerledes. Av og til er det de små detaljene som kan snu saken, sier Østgård til NTB.

Han avviser å svare på hvilke detaljer han sikter til.

– Det får ta når vi er i retten og ser hvordan påtalemyndigheten vinkler denne saken, sier Østgård. (©NTB)

Fakta om Jarle Andhøys Antarktis-ekspedisjoner

– Eventyreren Jarle Andhøy dro i februar 2011 på ekspedisjon mot Antarktis med seilbåten Berserk og et mannskap på fire. Målet var å overvintre ved Antarktis.

– Ekspedisjonen endte dramatisk da seilbåten forsvant under en storm i det ugjestmilde Rosshavet.

– Andhøy var selv på land sammen med 18 år gamle Samuel Massie da forliset skjedde og kameratene Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og sørafrikaneren Leonard J. Banks (32) omkom.

– Andhøy ble bøtelagt med 25.000 kroner etter denne ekspedisjonen. Han vedtok dette forelegget.

– Andhøy reiste i 2012 tilbake til Antarktis for å finne ut hva som hadde skjedd med kameratene. Igjen ble Andhøy bøtelagt for å ha reist til Antarktis uten tillatelser og forsikring.

– Saken ble anket helt til Høyesterett som opprettholdt boten på 45.000 kroner.

– I mars i fjor var Andhøy igjen på seiltur i Antarktis. Han ble tiltalt for igjen å ha brutt melde- og garantiplikt.

– Nå har Nord-Troms tingrett frikjent Andhøy. (©NTB)

Artikkeltags