Gå til sidens hovedinnhold

Rødt støtter forbud mot atomvåpen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nei til Atomvåpen har i flere av Vestfold-avisene utfordra stortingskandidater til å si hva vi mener om atomvåpen. For oss i Rødt er det et enkelt spørsmål å svare på. Vårt arbeidsprogram – som alle Rødts kandidater går til valg på - slår fast: «Rødt vil: (...) Forby kjemiske, biologiske, radiologiske, nukleære og autonome våpen samt CBRNE-våpen og arbeide for full atomnedrustning. Norge må umiddelbart signere den internasjonale avtalen om forbud mot atomvåpen.»

I tillegg til forbud mot atomvåpen, og krav om nedrustning, er det viktig å føre en politikk som ikke øker faren for bruk av atomvåpen. Det forutsetter fred mellom stormaktene. Derfor er Rødt mot at USA får lov til å bruke Norge som en fremskutt base, som ledd i sin militære innringing av Russland. Vi er mot amerikanske marines og baser på norsk jord og mot de massive NATO-øvelsene tett opp til grensa mot Russland. Ikke minst er vimot at Tromsø skal brukes som havn for amerikanske atomubåter – ubåter som i tillegg til å være drevet av atomreaktorer, også er utstyrt med våpen som kan bære atomstridshoder.

Gjennom NATO-medlemskapet deltar Norge i organisasjonens atomvåpenstrategi. Atomvåpen bedrer ikke norsk sikkerhet, og bruk av atomvåpen vil forårsake umenneskelige lidelser. Dette er en av flere viktige grunner til at Norge bør gå ut av NATO.

Kommentarer til denne saken