– Vi kom opp med denne ideen for omkring tre år siden, men det var først for litt over ett år siden vi begynte å jobbe konkret med prosjektet, sier Stian Aker.

Neste sommer skal han, sammen med barndomskompis Rune Malterud, legge ut på en rotur som vil vare i flere måneder.

– Planen er å sette i gang sjette juni 2016. Da tar vi ut fra New York, med Sør-England som mål. Når vi har kommet dit vil vi til slutt ro hjem til Oslo, sier de opprinnelige totningene.

Kompisene skal med andre ord krysse rett over Atlanterhavet, slik Fran Samuelsen og Georg Harbo gjorde i 1896.

– Det er den turen de gjennomførte for snart 120 år siden som er inspirasjonen vår. I en åpen, gammel trebåt rodde de over på 55 dager, og det er ingen som har klart å ro den etappen raskere. Det må vi prøve å gjøre noe med, sier de.

 

Spesialbygd båt

Til turen har guttene fått spesialbygd en robåt som ankom Norge og Seilerhytta i Larvik i går.

– Det er en robåt som er laget for tøffe forhold. Her har vi solcellepanel, GPS, hjelp til å gjøre saltvann til ferskvann, VHF og mye annet. Alt vi trenger er bygd inn i denne båten, sier de.

 

Mye forberedelser

Før guttene kan legge ut på den tøffe turen gjenstår det mye forberedelser og trening. Aller først handler det om å bli kjent med båten.

– Første treningsturen vår starter i dag (tirsdag). I løpet av dagen vil vi sette kursen fra Seilerhytta og ned til Farsund, hvor vi regner med å være fremme på Lørdag. Det blir spennende å se hvordan det går, sier de.