Gå til sidens hovedinnhold

Så mye mer verdt er boligen din nå enn for bare ett år siden: – Eksepsjonelt

Boligprisene har steget veldig mye i hele Norge det siste året, også i Larvik som har større vekst enn landssnittet.

For abonnenter

Da koronaen traff Norge i mars i fjor, ble boligmarkedet også rammet. En liten stund. Siden har det som kjent tatt seg veldig opp, og i 2021 har status vært at veldig mange objekter har blitt solgt til godt over prisantydning.

Det er nemlig relativt få boliger til salgs, dermed blir det ekstra press på dem som ligger ute i markedet. Meglere har tidligere fortalt ØP at det som legges ut, stort sett blir solgt kjapt.

Det har også gitt en solid prisvekst.

Les også

Frykter at vegg faller ut – varsler bot: – En åpenbar risiko for forbipasserende

Rekkehus økte mest

En sammenligning mellom første tertial i 2020 og tilsvarende periode i år, viser at du har gjort en solid investering kun ved å eie egen bolig.

For en enebolig i Larvik var gjennomsnittsprisen på de 126 solgte husene i 2020 på 3,5 millioner kroner. På de 148 eneboligene som ble solgt i første tertial i år, var gjennomsnittsprisen 4,1 millioner kroner.

På ett år har altså verdien økt med over 17 prosent.

Og enda større er faktisk økningen på andre boligtyper. Gjennomsnittsprisen på tomannsboliger økte i samme periode med nesten 20 prosent, og når det gjelder rekkehus nærmer man seg 30 prosent! Leiligheter hadde minst økning med ni prosent.

Se hele oversikten litt lenger ned i artikkelen.

Les også

Det går mot utbygging på Risøya – men ett viktig parti er fullstendig splittet i saken

Tror det vil stabilisere seg

– Det er en veldig stor økning, og de siste 15–16 månedene har vært eksepsjonelle. Det er en helt ny verden, sier Rune Holmefjord Jakobsen, daglig leder i DNB Eiendom Larvik.

Han mener økningen i Larvik også har sammenheng med at det nesten ikke har vært nye boliger ute for salg. Da blir det ekstra trykk på bruktboligene ute. Han måtte selv utsette salget av leilighetene fra det siste byggetrinnet på Sanden brygge.

– Det var planlagt i mai i fjor, men kom ikke for salg før nå. Og det ser ut til at cirka halvparten av de 19 leilighetene blir solgt allerede ved salgsstart, sier Jakobsen, som ikke kjenner til andre prosjekter som er lagt på is, noe som kunne dempet presset litt.

Han forventer allikevel at markedet nå stabiliserer seg på det nye nivået, men så lenge det er få objekter ute, vil det fortsatt være et presset boligmarked i Larvik.

– Det er halvparten så mange boliger som ligger ute for salg sammenlignet med normalen tidligere. Fortsatt blir det som legges ut solgt kjapt, slik at vi meglere er tomme hele tiden, sier Jakobsen.

Prisutvikling i Larvik – første tertial 2020 vs. første tertial 2021

2020 Enebolig Leilighet Rekkehus Tomannsbolig
Ant. solgt 126 98 7 40
Snittpris 3.505.038,- 2.604.222,- 2.521.942,- 2.793.719,-
2021Ant. solgt 148 117 12 46
Snittpris 4.113.094,- 2.836.597,- 3.250.890,- 3.346.324,-

Større interesse for dyre boliger

En varslet renteøkning andre halvdel i år vil imidlertid kunne få ned temperaturen på et glohett boligmarked noe.

Med koronaen har folk på jakt etter bolig også blitt vant til å måtte melde seg på visning. Det er en ordning Jakobsen tror alle meglere vil fortsette med.

LES OGSÅ: Rune har ikke opplevd maken i boligmarkedet i Larvik: – Det er helt ko-ko!

– Det har vært en suksess, og bra for både forbruker og megler, sier han, og forteller avslutningsvis om en spesiell endring i Larvik han har lagt merke til.

– I det øvre prissegmentet er det nå en helt annen interesse enn det var for bare kort tid siden.

Les også

Flere advarte mot at dette kunne bli konsekvensen – nå ser Leinæs bevisene: – Gir rett og slett et dårlig inntrykk

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.