Fredag 12. juni var det klart for den tredje fredagskafeen i bakgården på Huset i Greveveien. Her kan personer med rusproblemer eller annen vanskelig bakgrunn ta turen for å møte andre i samme situasjon.

Tiltaket skulle egentlig settes i gang i mars, men koronaviruset satt en effektiv stopper for den ideen. Nå er Kenneth Fauske glad for å endelig kunne arrangere en sammenkomst som betyr mye for mange.

– Her er alle velkomne, smiler Fauske.

Han har selv ti år med rusavhengighet bak seg, og vet det meste om hvordan det er å føle seg hjelpeløs. Nå håper han folk i samme situasjon ser at det er hjelp å få, også i Larvik.

– Det å sitte alene en fredag uten å ha noe sted å dra gjør at veien til rus blir mye kortere. Tidligere har det skorta på steder man kan finne på noe med andre, men her på fredagskafeen kan man være seg selv og få en pause fra hverdagen, sier han.

Setter pris på tiltaket

Blant de fremmøtte er May Alta, som deltar for første gang. For henne betyr det mye å kunne snakke med noen som har faktisk skjønner utfordringene hennes.

– Det virker som en fin og uformell arena der jeg kan snakke med folk som har utgangspunktet til å forstå meg, sier Alta.

– Kunne du tenke deg å komme tilbake neste fredag?

– Ja det tror jeg absolutt!

Aleksander Vattøy har tatt med seg familien til fredagskafeen, og setter pris på et sosialt tilbud som passer både voksne og barn. Han har selv vært rusmisbruker i over 17 år, men bestemte seg for at han ville få livet sitt tilbake igjen. Da er fredagskafeene gull verdt.

– Her møter jeg folk som vil det samme som meg, i stedet for å stikke på byen og finne på noe tull, forteller Vattøy.

– Det er et kjempebra tilbud, legger kjæresten Linda Vattøy Dyrhol til.

LES OGSÅ: Byens gatemiljø lider under koronakrisen: – Noen tør ikke gå ut

En av flere tiltak

Det er bruker- og pårørendeorganisasjonen A-larm som står bak sammenkomstene, og sammen med tiltakene SNU og Kaffepraten har de nå tilbud til både tidligere og nåværende rusmisbrukere som trenger noen å snakke med.

Monica Bøhler har ansvaret for SNU og Kaffepraten, som hver omfatter mennesker i ulike situasjoner. SNU har også møtene sine i Greveveien 42 hver tirsdag, og deler lokaler med Broen. Kaffepraten er en mer uformell tur i Bøkeskogen på onsdager.

– SNU er for dem som allerede har tatt standpunkt om å være rusfrie, mens Kaffepraten er mer for dem som ikke har bestemt seg enda, men trenger noen å snakke med, forklarer Bøhler.

LES OGSÅ: Permitterte tar kontakt med Frelsesarmeen for å få mat: – Når husleia er betalt, er det null kroner igjen

Fredagskafeene har enda mer fokus på det sosiale, og er med på å skape nye bånd mellom mennesker i like situasjoner. En slik inngang til helga kan hjelpe mange med å få en fin avslutning på uka og en god start på helgen, tror Bøhler.

– Jeg har snart passert 10 år uten rus etter nesten 30 år som rusavhengig. Det hadde jeg aldri klart uten selvhjelpsgruppene, for én ting er og slutte og bruke rusmidler, men utfordringen er å ikke begynne og bruke igjen, sier hun.

I motsetning til SNU-gruppene, må man ikke nødvendigvis ha tatt et avgjørende standpunkt om å ha sluttet med rus når man deltar på fredagskafeen. Selve arrangementet skal dog være helt rusfritt, og mange har med seg barna på fredagskafeen, som denne gangen inneholdt en Kubb-turnering.

– Det blir en veldig fin start på helga, sier Bøhler.