Sammenslåing av frikort 1 og 2

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Regjeringen har foreslått å slå sammen frikort 1 og 2 og sendt forslaget ut på høring. Brukere av frikort 1 (leger-psykologer) må i dag betale 2460kr og for frikort 2 (fysioterapeuter-rehabilitering) 2176kr, til sammen 4636kr.

Formålet med å redusere egenandelen er å skjerme personer med høye utgifter til helsetjenester.

Jeg mener regjeringens forslag er et meget godt forslag og har en positiv sosial profil i seg. I tillegg vil det være en betydelig forenkling og mindre forvirrende å bruke for pasientgrupper. Men som alle forslag vil det være noen minus og pluss faktorer, men her er flest positive, etter min mening.

Brukere av begge ordningene vil absolutt tjene på dette rent økonomisk. Med en estimert egenandel fra regjeringen på 2900-3000kr for begge kort samlet, vil brukere av begge ordningene få en reduksjon av egenandelen på 1600-1700kr per år.

Dette vil være gunstig for mange fordi utgiftene for betaling av egenandeler ofte er høyest i begynnelsen av kalenderåret, en tid hvor også mange parallelle utgifter løper på. Jeg har selv som fysioterapeut opplevd at brukere ber om utsettelse av behandling pga. høye utgifter i begynnelsen av året og slik bør det ikke være for grupper med sterkt behandlingsbehov.

Hvis regjeringen får gjennomslag for sammenslåingen av frikort, vil dette være første gang siden 1984 at vi får en så stor reduksjon av egenandeler. Dette er gode signaler fra regjeringen!

Ulempen vil være for dem som kun er brukere av en av ordningene. De vil få en liten økning per år før de når frikortgrensa.

Den ev. nye ordningen vil også forenkle administreringen ved Nav og Helfo, ved at bare et kort sendes ut i stedet for 2.

Et godt forslag fra regjeringen som jeg håper for bred støtte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken