Gå til sidens hovedinnhold

Sats på nærmiljøet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Siste året har vi lært mye! Iallfall har vi lært hvor viktig det sosiale livet er, hvor viktig det er å kunne ferdes daglig ute og hva et godt samarbeid på tvers av interessene kan gi!

Så hvordan ønsker vi disse erfaringene videreføres i kommunal planlegging og byutvikling- til beste for den enkelte?

Småbarnspappa og forsker Jarle Berge ga oss i Østlandsposten (13.2.21) innsikt i hva det betyr å ha lekeplasser nær boligen. Barn skal kunne ferdes trygt der de bor og de skal ha mulighet til å utfolde seg fysisk ute i nærmiljøet. Det betyr at gode lekeplasser må utvikles i ethvert nærmiljø.

Ordfører Erik Bringedal inviterer til idémyldring rundt byutvikling. Så hva kan være gode ønsker for oss i Larvik?

Jeg ønsker meg at vi skal lytte til erfaringene fra pandemi-året: Vi skal ha et sosialt liv, vi skal bevege oss, vi skal være ute! En del av disse ønskene kan knyttes til nærmiljøet, skape samlingsplasser der små og store kan møtes, barna kan utfolde seg fysisk, unge og gamle kan ha et felles møtested og slik styrke det sosiale livet i området! Kommunen må kartlegge hva som finnes av gamle lekeplasser og vurdere potensialet som ligger der. Der det ikke finnes, må en finne fram egnede steder for å skape nye. Lag en plan for samarbeid mellom kommune og konkret bomiljø. Dette må være en plan som skaper samarbeid på tvers både innad i kommunen og ut mot befolkningen. Det må være en plan som støtter behovet barn, familier, enslige og eldre har. Vi eldre vil gjerne bo hjemme lengst mulig. Vi trenger stimulans i nærmiljøet!

Det finnes utrolig mange modeller for gode lekeplasser, for hvordan barn kan bli fysisk stimulerte, for «urban gardening» og sosialt liv i nærmiljøene. Jeg ønsker jeg meg å kunne gå til en slik samlingsplass, glede meg over barna som utfolder seg, møte naboene, delta i prosjekter for å utvikle plassen og kunne være aktiv sammen med andre. Jeg ville glede meg over å hjelpe til med å skape et hagehjørne på stedet, en grillplass, noen pallekarmer med blomster og grønnsaker – et levende sted for flere generasjoner.

Bomiljøene har mange ressurser, det gjelder å utløse dem og stimulere det sosiale livet de fleste av oss ønsker seg. Vi bor i en samskapingskommune!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.