Gå til sidens hovedinnhold

Se opp for falske nyheter

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er en følelse jeg aldri kommer til å glemme. Jeg hadde akkurat fylt sju år og endelig var det store øyeblikket her, den helt spesielle dagen som jeg hadde gledet og gruet meg til. Jeg var slett ikke alene, nabogutten Harald sto og knuget hendene til foreldrene sine og på alle kanter sto det jevnaldrende med den samme forventningen til ny lærer og en hverdag som elev. Første skoledag er et av mine sterkeste barndomsminner og du kan kanskje ta fram den helt spesielle følelsen du også?

Jeg må innrømme at den samme følelsen kom over meg mandag da jeg for første gang gikk inn dørene til den nye arbeidsplassen min her i Østlands-Posten. Som ny sjefredaktør, med nye kolleger, ny avis og ikke minst en ny by å jobbe i. Du som har byttet jobb kjenner følelsen av å forlate noe som er trygt, et miljø man kjenner og kolleger som har vært der i mange år. Du mestrer arbeidsoppgavene dine og kjenner alle rutiner og systemer, så er du plutselig den nye eleven som knapt kjenner noen.

Nå skal det sies at den første dagen gikk veldig bra med en varm velkomst fra de nye kollegene mine og ikke minst fra dere lesere. Mange av dere har tatt kontakt med meg og har benyttet sjansen til å gi både ris og ros til avisa som blir lest både på nett og papir hver dag. Det håper jeg dere fortsetter med. Det er mange ting som er spennende i denne jobben, men det å snakke med dere som leser oss er noe av de hyggeligste jeg gjør. Og det gjelder selvsagt også når dere har lyst til å fortelle meg om ting dere ikke er så fornøyd med. Ring meg på 951 11 410 eller send meg en e-post på eirik.haugen@op.no, så skal jeg forsøke å svare så godt jeg kan.

Tirsdag hadde jeg gleden av å møte flere lesere på et særdeles spennende arrangement på Tunheim ved Tanum kirke. Hver tirsdag i begynnelsen av måneden blir det invitert til et møtested som arrangøren beskriver som «et sted for voksne mennesker som er nysgjerrige og med sans for dialog». Det er musikk, mat og ikke minst spennende foredragsholdere og selv hadde jeg gleden av å være med i en salongsamtale sammen med tidligere redaktør i avisa Vårt Land, Helge Simmones og tidligere NRK-redaktør Mette Stensholt Schau. (Takk til Lars Ueland Kobro som tok sjansen på å invitere meg etter kun en dag i redaktørstolen).

Et av temaene som ble diskutert var strømmen av falske nyheter som møter oss på sosiale medier. Jeg må innrømme at jeg både er forundret og bekymret over hvor lett folk lar seg villede uten et eneste kritisk spørsmål til kilden for den såkalte «nyheten» som blir spredt, kommentert og delt. «Falske nyheter» er et begrep som brukes om nyhetslignende saker som framstår som ekte, men som ofte er basert på løgn eller der vesentlig informasjon er utelatt fordi man ønsker å få fram en spesiell mening. Og de deles på sosiale medier, ofte etterfulgt av sinte kommentarer og en opphetet debatt. Det som er skummelt med dette er at den falske informasjonen kan svindle deg, påvirke meningene dine eller polarisere en debatt. «Falske nyheter» ser ofte ut som ekte nyhetsartikler og kan være vanskelig å skille fra de ekte, men er du våken og oppmerksom når de dukker opp, er de ganske lett å oppdage. Ofte er det store bokstaver i tittelen med utropstegn etter, det mangler en forfatter eller adresselinjen til nettstedet er tvilsomt. Og svært ofte er det saker som vekker sterke følelser.

For oss som jobber i ØP er det helt vesentlig at du kan stole på de sakene som blir presentert for deg. Vi skal gjøre kildesjekken og bringe sannferdige nyheter til alle som leser oss. Du skal aldri lure på om det du leser er riktig. Og gjør vi feil og bringer opplysninger som ikke er riktige, skal vi også korrigere det. Det betyr ikke at du som leser ikke kan være uenige i sakene våre, hvordan vi prioriterer, vinkler eller hvem vi intervjuer, men du må kunne stole på at vi gjør jobben med å gi deg et sannferdig bilde av det som skjer i hele Larvik kommune. Vi skal skille oss ut i strømmen av saker som møter deg.

Østlands-Posten betyr mye for mange og har gjort der siden 1881. I boka som ble utgitt i forbindelse med avisas 125-årsjubileum i 2006 skriver forfatterne Kjeld-Willy Hansen og Svend Einar Hansen i forordet: «For slik er på mange måter journalistenes hverdag i et nøtteskall: Det handler om å velge ut sider ved virkeligheten avisen mener er vesentlige og viktige, og formidle dem på en måte som opplyser, engasjerer og underholder. I beste fall også provoserer til debatt og ettertanke». De ordene beskriver godt hvordan arbeidet i redaksjonen fremdeles er.

Jeg har hatt min første skoledag i ØP og gleder meg veldig til å bli kjent med både kolleger og lesere. Samtidig har jeg lyst til å rette en stor takk til to personer som har betydd enormt mye for ØP og som nå er på vei ut av arbeidslivet. Terje Svendsen, som jeg tar over for, har gjort en formidabel innsats for denne avisa gjennom 40 år og har gledet alle med sin kjærlighet for Larvik gjennom tekst og bilder. Takk for innsatsen, Terje.

Denne uka varslet også toppsjefen i konsernet som eier ØP, Are Stokstad i Amedia, at han går av som toppsjef så fort etterfølgeren hans er på plass. Are ledet denne avisa som redaktør fra 1997–2009 og har mye av æren for å modernisere oss og ta skrittet ut i den digitale hverdagen. Leserne av ØP har mye å takke Terje og Are for. Heldigvis bor begge fortsatt i byen og hvem vet, kanskje vi kan lokke dem begge til å hoppe ut av pensjonistenes rekker og glede oss med fortsatt skriving for lokalavisa en gang iblant?

ØP er en viktig del av folks hverdag og det skal vi ta godt vare på. Jeg tenker at meningsbrytning, tydelige stemmer og ulike veier til målet, der målet er å skape et enda bedre Larvik, skal være ØPs vei videre.

Ha en riktig god helg alle sammen!

Eirik Haugen, (fersk) sjefredaktør i ØP

Kommentarer til denne saken