Jeg var blant dem som jublet over sola og vårværet i forrige uke. I tillegg var jeg så heldig å ha turnusfri, og passet på å utnytte været til å komme meg ut på skogsturer med hunden min.

Han elsker å være med på turer i skog og mark hvor han kan få løpe løs, og få ut litt av den utømmelige energien sin. Han holder seg alltid i nærheten, og kommer tvert når jeg roper.

Men, møter vi folk eller andre hunder, så vet jeg at jeg ikke har hundre prosent kontroll på ham, og sjansen er stor for at han vil ignorere meg, og løpe bort til dem vi møter når de kommer nærme nok. Derfor roper jeg ham alltid inn, og setter ham i bånd til vi har passert. Fint for dem, fint for meg – og fint for hunden.

I tillegg håper jeg at han en dag vil kunne gå løs forbi andre hunder og folk på tur, fordi han nå lærer seg å ta kontakt med meg i møtesituasjoner. Målet med treningen vår er at han en dag ikke skal bry seg om møtende hunder.

Men. Det er ikke så lett å trene på.

LES OGSÅ: Ble skremt av løs hund: – Jeg er trist og forbannet over at voksne mennesker lar slike ting skje

For altfor ofte møter jeg andre folk som har med hunden sin løs på tur, som heller ikke har kontroll på hunden i møtesituasjoner, men som likevel bare lar den løpe bort til fremmede. Som jeg opplevde senest i helga.

Da sto jeg der da, med hunden min bundet fast i midja mi, og en fremmed hund flyende rundt meg til jeg ble bastet og surret sammen i egen hund og hundebånd ... Ekstra gøy siden dette var på et sted hvor det var både bratt og glatt.

Men dette er ikke første gang, og sikkert ikke siste heller.

Nå er min hund bare snill, ikke er han redd andre hunder, og ikke er han sint på andre hunder heller. Og jeg er også trygg på fremmede hunder.

Men det kan ikke den andre hundeeieren vite. Hva om jeg går med min hund i bånd, fordi den er fryktaggressiv, og faktisk kan gå til angrep på fremmede hunder? Eller fordi den er livredd andre hunder fordi den selv har blitt angrepet? Eller kanskje jeg, selv om jeg har egen hund, er redd fremmede hunder?

Dette gir uansvarlige hundeeiere som lar hundene sine fly bort til fremmede, blaffen i.

For ja, det er ikke båndtvang nå, men hundeloven er krystallklar:

Hunder kan være løse bare når de

a) blir fulgt og kontrollert på aktsom måte, eller

b) er forsvarlig inngjerdet på et sted som ikke er åpent for allmenn ferdsel.

Den som holder en hund i bånd, skal være i stand til å ha kontroll med hunden, hvis de ikke blir ledsaget av noen som har slik kontroll.

Hundeholderen skal påse at hunden ikke farer mot, hopper på, forfølger eller stiller seg i veien for folk som ikke godtar dette. Har en hund dette for vane, skal den bli holdt i bånd på steder som er åpne for allmenn ferdsel.

Hundeholderen skal vise særlig aktsomhet der det er barn, for å hindre slik kontakt mellom hund og barn som barnet eller voksne som følger barnet, ikke inviterer til, og for å forebygge at barn blir skremt. Om nødvendig skal hunden bli satt i bånd eller holdt tett inntil hundeholderen.

Hunder skal alltid holdes under slikt tilsyn at de så vidt mulig hindres i å drive eller forfølge vilt, jf. likevel § 9 tredje ledd.

Så gjør deg selv, hunden din, og andre en tjeneste. Har du ikke kontroll på hunden din i møtesituasjoner – hold den i bånd, båndtvang eller ei.