Gå til sidens hovedinnhold

En høyst nødvendig kalddusj for vårt alles sentrum

Artikkelen er over 4 år gammel

Hadde den greske filosofen Heraklit levd i dag, hadde han ikke nøyd seg med å si «panta rei» – alt flyter. Han hadde sagt: alt koker. Endringene kommer fortere og fortere, og ingen har full oversikt.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Sandefjords Blad)

Derfor er sentrumsbutikkene ikke alene om å være utfordret i måten de drives på. Men vi synes alle det er koselig å kunne titte på «liv og røre» i sentrum. Det, og en rekke andre grunner, gjør at det er et felles anliggende at vi beholder mest mulig liv i sentrum.

Men der møter fra før butikkene konkurranse fra ferjene, fra Pindsle, og som et snikende ullteppe forsyner netthandel seg stadig mer av varehandelomsetningen. Nå kommer også IKEA. Noe av dette er reelle utfordringer – noe er muligheter. Det ga professor Per Egil Pedersen ved Høgskolen i Sørøst-Norge klar og tydelig beskjed om på Sandefjord Næringsforenings frokostmøte denne uka. Han oppfordret byens gårdeiere og butikkdrivere til å prøve ut nye konsepter og tiltak. De kan tilby rådgivning og oppfølging. Slik vil det også lønne seg å prøve ut feil ting – for det vil gi læring.

LES OGSÅ: Ny undersøkelse viser at Sandefjord sentrum har klare utfordringer

Han skal ha all ære for å gi et klart og tydelig budskap: Det verste man kan gjøre, er å ikke gjøre noe.

Klar beskjed får vi også fra de kundene som har svart på spørreundersøkelsen til høgskolen. Handlende i Sandefjord synes sentrum er koselig – og butikkene scorer bra på det. Utfordringen er at mange foretrekker å kose seg i sentrum, men å gjennomføre den målrettede handelen på Pindsle – og der er butikkene enda flinkere til å tilfredsstille forventningene.

LES OGSÅ: Hvaltorvet får butikk-kritikk

Slik sett ga de foreløpige resultatene av undersøkelsen en kalddusj.

Men det som er den reelle faren, er ikke å score lavt på brukerundersøkelser. Det som er faren, er å ikke endre seg i takt med tiden. For sentrumshandelen kan dessverre ikke overleve på gode ønsker alene. Derfor skal vi i stedet glede oss over at undersøkelsen ga klare svar om hva som må gjøres.

Så er det en politisk diskusjon om hvor lurt det er at det ligger store handelsområder utenfor sentrum. Den diskusjonen er vi nok ikke helt ferdig med, men den er til lite nytte nå.

 

Kommentarer til denne saken