– Jeg er forberedt på at dette blir et tøft år, men jeg ser også fram til et år med mange spennende opplevelser, sier Silje Staer til Østlands-Posten.

Krevende prøvespilling

Nylig fikk de to jentene, som i vår gikk ut fra videregående skole, etter en krevende prøvespilling beskjed om at det hadde kommet gjennom nåløyet og fått plass i gardemusikken. Det store målet for svært mange korpsmusikere i Norge.

– På grunn av pandemien måtte vi prøvespille digitalt, og det ble skikkelig utfordrende og krevende. Da var det godt å få hjelp her i kulturskolen, forteller Silje, som ØP treffer i kafeen i Sliperiet i Hammerdalen sammen med venninnen Ingvild og læreren, Tom Christensen (66).

Christensen kom selv gjennom nåløyet til Garden for 46 år siden. Siden ble det karriere som profesjonell musiker i flere av forsvarets musikkorps. De fleste årene i Kongelige norske marines musikkorps i Horten.

– Jentene måtte stille med ett selvvalgt verk og med et sammensatt utdrag fra korpsmusikklitteraturen, forteller han.

– Alt måtte tas opp i en sekvens, og så ble opptak sendt inn på e-post til Garden. En krevende måte å gjøre det på. Da jeg prøvespilte for 46 år siden var det annerledes. Da satt vi i et rom med kontakt med sensor, sier han.

Satser ikke på musikk

Silje Staer og Ingvild Bordøy Johnsen tar seg nå en velfortjent sommerferie etter avslutning av videregående skole, og målet er å hvile seg ut før hardkjøret med drill og en lang konsertrekke starte i «kongens klær». For Siljes del betyr det en reise til Australia.

– Vi må være klare til å starte i oktober, og så går det slag i slag. Gjennom å spille i så mange år har jeg blitt veldig glad i musikk, og jeg gleder meg veldig til et år der jeg kan konsentrere meg om å spille. I tillegg til alle de spennende opplevelsene og utfordringene som kommer, sier Silje Staer, som startet med å spille i Tjodalyng skolekorps, og som nå er å finne rekkene til Halsen ungdomskorps.

– Kommer du til å satse på musikk også etter året i gardemusikken?

– Jeg tror nok ikke det. Jeg har tatt realfag, og tenker å satse på legestudier. Men akkurat nå gleder jeg meg til å ha fokus på musikken en stund, sier hun.


Vil bli i forsvaret

Ingvild Bordøy Johnsen tenker heller ikke å satse på musikken som levevei, men tenker likevel å bli i forsvaret også når året i gardemusikken er over.

– Jeg er veldig glad i musikk, men også i regler og system. Det vet jeg det blir mye av i gardemusikken, og etter det håper jeg på å ta fatt på utdanning for å bli befal i forsvaret, sier hun.

– Jeg liker tanken på militæret, sier hun.

Ingvild startet sin musikkopplæring i Østre Halsen skolekorps. Etter det ble det Larvik ungdoms musikkorps.

Et viktig springbrett

Tom Christensen sier de to unge jentene har gjort en strålende jobb med å forberede seg til å komme gjennom det svært trange nåløyet som det er å få plass i Kongens gardes musikkorps. Han sier også at det å få et år i dette korpset er et fint springbrett, enten man velger å satse på musikken som yrke eller en hobby som vil følge dem hele livet.

– De kommer til å oppleve et år med fysisk slik, men også et år der de kommer til å lære mye. De kommer inn i et svært godt miljø, og blir kjent med musikere fra hele landet. Dette vet jeg mye om, sier han.

Christensen sier også at det er bemerkelsesverdig hvor mange unge fra Larvik som har fått plass i gardemusikken opp gjennom årene.

– Det forteller mye om hvor godt korpsmiljø vi har hatt i Larvik i mange år, men også hvor godt arbeid det legges ned i kulturskolen i kommunen. Ellers er det flott at jentene nå er i flertall i Garden, og jeg tror det må være første gang at to jenter fra Larvik kommer inn samtidig, sier han.


Har stått på

Musikklæreren sier at det at de to jentene kom seg gjennom nåløyet med sin prøvespilling ikke var tilfeldig.

– Jeg har vært heldig å undervise jentene i rundt 10 år, og de har begge vært utrolig flinke til å ta ansvar og stå på. De har alltid øvd mye og vært positive til å stille opp på konserter i kulturskolens regi. Det har nok vært med å utvikle dem, sier Tom Christensen.

– De har gjort en god jobb hele veien, også i koronatiden da jeg måtte undervise dem på facetime, sier han.

Går nok på en smell

Tom Christensen lover jentene et år de sent vil glemme, og det tror både Silje Staer og Ingvild Bordøy Johnsen han på.

– Jeg er forberedt på at det blir tøft med drill, men det blir spennende også. Gleder meg til å se hva programmet for gardemusikken er neste år, sier Silje, som bor i Stavern.

– Vi går nok på en smell underveis, men så er det under trygge omgivelser og da går det nok bra. Jeg gleder meg til et koronafritt musikkår, sier Ingvild som bor i Larvik.