– Jeg synes dette er stor stas, ikke minst fordi jeg har møtt så utrolig mange bra damer i Larvik. Takk til alle som sier ja når de får en melding på Facebook fra en journalist de ikke kjenner. Jeg blir litt klokere i hvert møte, sier ØPs journalist Siw Nakken dagen derpå prisutdelingen, som var i Tønsberg torsdag kveld.

Hun stakk av med prisen i Åpen klasse etter en rekke artikler og reportasjer hvor kvinner i Larvik var fokuset.

En suksess

Det var på vårparten ifjor at journalist Siw bestemte seg. Hun ville helt bevisst lete etter historier fortalt av kvinner under 45 år. Og kanskje finne de sakene som hun eller avisa kanskje ikke ville skrevet ellers. Verktøyet for å finne sakene var sosiale medier, både Facebook og Instagram ble benyttet flittig for å finne interessante damer og saker.

– Jeg lette ikke etter revolusjonerende ting, kun etter levd kvinneliv, og vinklinger som gjør dem interessante for våre lesere, skriver hun i metoderapporten hun sendte inn.

Saken som sparket det hele i gang var intervjuet med Camilla Bjørnum (36). En av Norges beste baristaer, singel og som levde livet på Løkka i Oslo. Så, helt ute av det blå, kjøper hun et lite hus i Larvik, og iløpet av kort tid ble hun spleiset med en megler i Skien, og et knapt år senere får de en liten datter; Ada.

– Jeg brukte nokså lang tid på å overbevise Camilla om at dette var noe å fortelle. Men da hun stilte opp, åpnet det en ny verden for meg. Saken gikk som ei kule, og ikke minst brukte jeg den som en døråpner i møte med andre kvinner jeg ønsket å skrive om, utdyper Siw i metoderapporten.

Og flere saker ble det, og alle ble tatt godt i mot av leserne. Les et utvalg av sakene her; (saken fortsetter etter lenkene)


Dette skriver juryen i sin begrunnelse: «Med sitt prosjekt «Ada» har journalisten løftet fram og gitt plass til helt vanlige kvinners historier - med det eneste til felles at de alle er under 45 år. Interessante historier fanget opp via sosiale medier, som uten journalistens nysgjerrighet og teft, ellers neppe ville blitt fortalt. Med sine portretter har Siw Nakken også knekt en viktig kode; nemlig hvordan fange interessen hos unge, voksne lesere.»

Og du lurer kanskje på hvordan prisen ble feiret?

– Med en Pepsi Max og kald restepizza.

Vant sju av ni priser

Totalt ble det delt ut ni priser under den årlige prisfesten til NJ Vestfold. Sju av dem gikk til Tønsbergs Blad. Journalistprisen 2018 gikk i år til TB-journalistene Emira Holmøy og Morten Wang for dekningen av Tjøme-sakene.

De vant også prisen for årets avsløring med samme sak.

Holmøy vant sammen med NRK-kollega Rune Holm pris for Tjøme-avsløringene også i fjor.

– Jeg tror dette er første gang en sak vinner journalistprisen to år på rad. Det viser en enorm utholdenhet, sier leder i NJ Vestfold, Henrik Ulrichsen, i en pressemelding.

Ulrichsen er også journalist i Tønsbergs Blad, og stakk selv av med prisene for årets reportasjefoto «Bjørg (91) i snøen» og årets kommentar. Han vant også prisen for årets snakkis, med saken «Vanner isen».

LES SAKEN OG SE BILDET: Kommunen dumpet snøhaug foran Bjørgs (91) garasje: – Dette er dusteri! (+)

Kirvil Håberg Allum vant i år prisen for årets portrettfoto med bildet av sauebonden Ole Christian. Hun vant fotoprisen 2018 for samme bilde.

(Saken fortsetter under bildet)

LES OGSÅ: Her får Tønsbergs Blad-journalistene pris for Tjøme-sakene

NRK-journalist John André Samuelsen fikk prisen for årets reportasje med saken «Skoliosebehandling i Danmark» (ekstern lenke – NRK).