– Dette er en anledning til å oppsummere alt det flotte som skjedde under markeringsåret i fjor og til å minnes historien til Larvik. Like viktig er det å forsøke å bruke historien til å se framover. Det skal vi sørge for å markere under sendingen, sier Camilla Svendsen fra kulturetaten i kommunen til ØP.
– Her skal det bli 350 år på 350 minutter, sier hun.
Stor produksjon
Den store TV-sendingen fra scenen på Sanden kafé førstkommende tirsdag gjennomføres i regi av Østlands-Posten, men i et samarbeid med NRK.
– Vi skal holde på i nøyaktig 350 minutter fra klokken 15, og det blir litt av en maraton. Heldigvis har vi massevis av gode gjester som skal hjelpe oss, og ikke minst et solid produksjonsapparat, sier ØP-journalist Linnea Jacoby Aasrum, som skal lede sendingen sammen med NRK-veteran Mette Stensholt Schau, selv oppvokst og bosatt i Larvik.
– Dette programmet er produsert av ØP, og jeg er glad for at NRK ble invitert med. Vi har jo fått definert at vi har et ansvar for å styrke mediemangfoldet, og samarbeid med lokalaviser er viktig. Her har imidlertid avisa sørget for å få på plass et apparat som klarer å skape en proff sending, men også en sending med lave skuldre, sier Stensholt Schau.
Barn lært mye
ØP treffer produksjonsteamet i Sanden kafé, der direktesendingen skal foregå tirsdag, og der publikum også gratis kan komme for å oppleve programmet live.
Jacoby Aasrum og Stensholt Schau skal lose seere og publikum gjennom programmet, Hedda Brekke Aronsen med band skal sørge for musikalsk følge med historiske musikkbilder underveis, og David Blikstad i Morris Media står for den tekniske produksjonen med solid bistand fra Bølgens arrangementssjef Christian Lorentzen.
– Så har vi med oss Ane Ringheim fra Larvik Museum. Dermed får vi historiske snutter underveis med historier om både barnearbeid i gamle dager, om da Larvik måtte ha to 17. mai-tog på grunn av lokal krangling, og om kommunesammenslåingen og familien Sachnowitz og holocaust. Ane blir det historiske alibiet under sendingen som vår lokale Frank Aarebrot, sier Camilla Svendsen.
Mange gjester
Linnea Jacoby Aasrum og Mette Stensholt Schau sier det blir en utfordring å lede maratonsendingen, men de forsikrer at programmet blir både innholdsrikt og underholdende.
– Ikke minst på grunn av en solid gjeng med gjester. Stein Grimsrud skal fortelle om Treschow-Fritzøe, Peder Melsom om hvalfangsten, Lina Olsson Rosenberg og Kristine Duvholt Havnås om Larvik Håndballklubb og Martin Andersen og Stig Rune Anvik om skatemiljøet i Larvik. For å nevne noen, sier de to.
– Heldigvis har vi fått tak i gjester som er gode til å prate og som kan mye om vår historie. Det hjelper oss veldig, sier de.
Kjøreplanen er for øvrig svært så innholdsrik. Bolkene er grevskapet, industrien, krigen og 50-tallet, 80-tallet, nåtid og framtid. Dermed skal historien ha tatt seerne fra historien og inn i framtiden, slik intensjonen er.
Barn og framtiden
Planen var opprinnelig å gjennomføre direktesendingen oppunder jul, noe pandemien satte en solid stopper for.
– Jeg er glad for at vi kan gjennomføre det nå. Dette er en god anledning til å oppsummere, men ikke minst til å se framover. Vi skal ha fokus på hva som skal til for å lage en god by. Da må vi ha mange øyne til å se, og vi må lære av historien. Tilbakemeldingene vi har fått fra både foreldre og lærere, har vært at barn i Larvik har blitt mer kjent med byens historie under markeringene i fjor. Det er viktig. Det er dem som skal ta byen videre, sier Camilla Svendsen.
Sendingen tirsdag kan følges direkte på ØPs nettavis, men den blir også lagt ut i opptak slik at man kan se den, eller deler av den, senere.