Gå til sidens hovedinnhold

Skammelig neglisjering av vikingbyen Kaupang

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er glad for å kunne erklære meg hjertens enig med Odvar Schrøder Jensen denne gangen: Kaupang er et sted av nasjonalhistorisk rang, og det er skammelig at denne statusen ikke er bedre ivaretatt av vårt eget kommunestyre og fylket. 

Da Erland Blakstad og jeg tok initiativet til Kaupangprosjektet i 1994, sloss vi mot det samme fraværet av kommunalt engasjement. Og da først det uteble, var det jo fritt leide for dyktigere og mer innflytelsesrike lokalpatrioter i Horten og Tønsberg til å kjøre fram sitt eget prosjekt.

I dag ser vi resultatene i form av Vikingsenteret «Midtgard» i Borreparken og Vikingfestivalen i Tønsberg. Nå har også Klåstadskipet seilt nordover ut ifra loven om at «den som har, den får». Eller Newtons gravitasjonslov, om man vil. Man venter bare på at det hele skal få en plass på UNESCOs verdensarvliste.

Den lille gjengen som for 25 år siden ivret for et formidlingssenter der vikingbyen vitterlig lå, drømte ikke så store drømmer. Vi tenkte oss en liten bygning i åsene i bakkanten av vikingbyen, der publikum skulle ha utsyn over det historiske landskapet gjennom et panoramavindu. Foran vinduet skulle det bygges en modell i storformat av vikingenes Kaupang, slik at publikum kunne sammenlikne før og nå på en direkte måte.  Sentret skulle ha bilatkomst gjennom en vei fra Tjøllingveien med endestasjon på en parkeringsplass ved formidlingssentret. Ned til de arkeologiske utgravningsfeltene  skulle det bare være tilgjengelig for fotgjengere.

Odvar Schrøder Jensen har forresten et godt og poengtert sammendrag av Kaupanghistorien i sitt innlegg torsdag. Jeg selv skriver om noe av det samme i et av de 33 kapitlene i min siste bok «Med blikket mot havet i 11.000 år.» 

Og for en gangs skyld er vi rørende samstemte. En stor lettelse!

Til slutt må jeg si det er positivt at Kaupangprosjektet ennå eksisterer. All honnør til de siste entusiastene her. Kanskje det kan bli et formidlingssenter oppe i Kaupangåsen likevel til slutt?

 

Kommentarer til denne saken