Gå til sidens hovedinnhold

Skarpt øye for sløve feil

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg begynte i ØP 2. mars. Jeg hadde knapt rukket å sette meg i redaktørstolen før e-posten fra Dag Bjørnefjell dukket opp.

«Jeg er nok godt over middels interessert i avisen, og mange av dine ansatte vet hvem jeg er. Noen av dem misliker meg sannsynligvis, etter å ha fått eller lest mine kommentarer om slurv eller feil i spaltene. Andre vil sikkert si at de har hatt godt utbytte av mine innspill. Jeg forsøker alltid å gjøre det vennlig og saklig. Jeg er hovedsakelig opptatt av korrekt og presis språkbruk, inklusive komma. Det siste er dessverre ikke ØPs sterke side. Noen av medarbeiderne har en kraftig tendens til å bruke komma etter foranstilt ledd, samtidig som det slurves med komma etter foranstilt leddsetning», skrev Dag i den første e-posten han sendte meg. Og det har blitt flere siden mars. Dag Bjørnefjell har rett og slett et skarpt øye for sløve feil vi gjør, og han er ikke redd for å påpeke det. Han sender oss avisutklipp med ring rundt skrivefeilene han har oppdaget. Ofte er det mange av dem.

Jeg setter stor pris på e-postene fra Dag. Han har alltid rett når han påpeker dårlig språk, skrivefeil, brudd på kommaregler eller bruk av feil navn. Jeg kan heller ikke gjemme meg. Dag bruker pennen flittig, og finner støtt og stadig feil i kommentarene mine. Det er selvfølgelig fryktelig pinlig. I en kommentar jeg skrev i mars, ble det funnet ni feil. Jeg manglet mellomrom mellom ord, satte komma på feil plass og hadde oversett åpenbare skrivefeil.

Kollegene mine i ØP har også fått vennlige korreksjoner fra Dag Bjørnefjell i mange år. Han er mild og vennlig i tilbakemeldingene sine, og han er alltid høflig. Feilene blir påpekt av kjærlighet både til lokalavisa og språket vårt.

«Fant flott i januar» skrev vi i ØP i en overskrift denne vinteren. Det skulle selvsagt vært «flått.» I en annen e-post pekte Dag på hvordan vi klarte å skrive et produktnavn på flere forskjellige måter i løpet av samme sak. I april hadde vi en artikkel om Corner'n. I overskrifter, ingresser og bildetekster ble det skrevet Corner, Corneren og Cornern. Den heter Cornern, korrigerte Dag, og henviste til skiltet på veggen. Han har også påpekt noen gjengangere, som disse: Stå ovenfor/overfor et problem, 20 personer var tilstede/til stede, ifølge/ i følge, overalt/over alt, altfor/alt for, et/ett, det skjer sjelden/sjeldent, bevilgning/bevilling.

Og eller å går også igjen. For ikke å snakke om komma.

«På grunn av begrenset kapasitet hos politiet (nei, ikke komma!) sendte Larvik kommune en vaktbil. Men en ordentlig fotballkamp mot et annet lag (nei, ikke komma!) kommer de ikke til å kunne spille. Av allmennpreventive hensyn (nei, ikke komma!) velger ØP å identifisere ham. Lenas rom (nei, ikke komma!) henger det fat der damer stikker ut av kanten», påpeker Dag Bjørnefjell. Ved flere anledninger har han også reagert på at vi skriver navn feil, eller at samme person skifter navn gjennom artikkelen vi har publisert.

«Dårlig språk i aviser er en lidelse, og jeg mener oppriktig at en journalist som er betalt for å skrive, burde prøve å se teksten fra leserens side. Selvsagt skal man vite forskjell på «volt» og «watt», «ifølge» og «i følge», «og så» og «også», og/å.», påpeker Dag Bjørnefjell i en av e-postene til oss i redaksjonen.

Etter mange år med e-poster til oss i ØP bestemte nyhetsredaktør Henning seg for å invitere Dag Bjørnefjell til redaksjonen. Det ble et hyggelig møte. Dag har hatt mye kontakt med oss via e-post, men det er flere ansatte han aldri har møtt. Dag gikk systematisk gjennom de vanligste språkfeilene vi gjør, og det er bare å innrømme at vi har en jobb å gjøre. Samtidig er det helt fantastisk at ØP har en abonnent som han. En trofast leser som bruker så mye tid på å gjøre lokalavisa bedre.

En annen leser skrev forresten en e-post til meg om det han kalte forsimplet språk i ØP: «Må ØP skrive dasspapir, drite, jævla, forbanna, f….e, osv. for å få frem det saken gjelder?» Det er mange lesere som skriver til oss om slike ting. Dag er derimot mest opptatt av grammatikk og slurv.

Er det gode språket en tapt kamp? Jeg håper ikke det. Vi som jobber i ØP kommer garantert til å gjøre feil igjen, men målet er at vi skal luke bort slurvefeil og gi deg som leser færre språklige ting å irritere deg over. Det er lett å skylde på en hektisk hverdag eller mangel på korrekturlesere, men vi som lever av å skrive, bør selvsagt klare det bedre enn det vi til tider gjør.

Målet vårt er at vi stadig skal bli bedre.

PS: Fant du mange skrivefeil i denne kommentaren? Det tviler jeg på. Dag Bjørnefjell har nemlig lest og rettet den før den kom på trykk, og han kommer til å irritere seg grønn om det er noe han har oversett...

Kommentarer til denne saken