Tonje Pedersen (22), Hermann Stene (24) og Gard Hvaara (20) fra Larvik er tre av åtte norske skatere som er tatt ut til Norges aller første landslag i skateboard.
Av de åtte var det kun en jente: Tonje Pedersen fra Larvik.
– Jeg trives med gutta
– Det har aldri vært noe snakk om et landslag i skateboard, og jeg har i utgangspunktet skatet kun for gøy, men det føles veldig bra å bli tatt ut på Norges aller første landslag, forteller Tonje.
– Jeg trives godt med guttene, men det hadde selvsagt vært kult å ha med en jente eller to til på landslaget, legger hun smilende til.
Hun har stor tro på det nye landslaget.
– I går hadde vi møter med Olympiatoppen og Antidoping Norge. Jeg tror dette blir veldig bra. Jeg gleder meg til videre samlinger, forteller Tonje
Uttaket baserer seg på resultater fra tidligere konkurranser, og Tonje som tidligere har vunnet EM og hevdet seg i flere internasjonale konkurranser, var ifølge landslagssjef Braaten et naturlig valg til landslaget.
– Kvinnelige skatere er i vekst, og vi håper Tonje kan være med på å vise vei for andre kvinnelige skatere. Hun er en god profil å ha med på laget, mener tidligere profesjonell skater Henning Braathen, som leder arbeidet med skateboard i Snowboardforbundet.
– Ingen mesterskap uten noen fra Larvik i toppen
Braaten skryter av miljøet i Larvik, som har vært et av de ledende i Norge i flere sesonger.
– Larvik har lenge vært en av de mest markante skatebyene i Norge. Der finnes det et godt miljø, som har blitt tatt godt vare på av både utøvere og ildsjeler. Sånt blir det stjerner av. Det har ikke vært et eneste mesterskap i Norge de siste årene hvor ikke noen fra Larvik har vært på topp, forteller.
Skateboard organiseres nå som en gren i Snowboardforbundet gjennom et samarbeid med Norsk organisasjon for rullebrett (NORB). Onsdag var prosjektleder og landslagssjef Braaten og flere andre sentrale aktører, samlet i Oslo skatehall for å lansere det første historiske norske landslaget i skating.
– Usikker på om jeg skulle takke ja
Hermann Stene fra Larvik er også blant talentene som er tatt ut, men da han fikk forespørsel om å være med på landslaget, var han usikker på om han skulle takke ja.
– For meg er skating en livsstil og ikke en sport. Men etter å ha gått flere runder med meg selv, fant jeg ut at jeg var nødt til å gripe muligheten. Dette er en opplevelse som jeg tror blir veldig morsom, forteller Hermann.
Hermann lever av skateboard og er ofte ute og reiser med sponsorer for å ta bilder og lage film, samt delta på utenlandske konkurranser.
– Jeg skater allerede for et anerkjent brettmerke i USA, men drømmen er etter hvert å få navnet mitt på et eget brett, og å kunne fortsette å leve av skateboard så lenge det lar seg gjøre, forteller han.
Mål om OL
Skateboard står for første gang på OL-programmet i de neste sommerlekene i Tokyo 2020, og det betyr at utøverne på landslaget får muligheten til å kvalifisere seg til OL.
– Jeg vet ikke om jeg noen gang hadde forventet at skateboard skulle bli en OL-gren. Jeg skal selvfølgelig gjøre mitt beste for å kvalifisere meg, men i utgangspunktet skater jeg fordi jeg syns det er gøy, forteller Hermann.
Kjetil Ostling fra NORB har stor tro på de individuelle utøverne.
– Det er et trangt nåløye for å kunne kvalifisere seg til OL, og Norge kommer til å få noen plasser. Vi har mange gode utøvere på det nye landslaget, og målet må være å kunne konkurrere om medaljer i det kommende sommer-OL, forteller Ostling.
– Uvant å være en del av et landslag
Gard Hvaara fra Larvik er også blant dem som har hevdet seg i konkurranser i Norge, og dermed gjort seg fortjent til en plass på det nye landslaget.
– Jeg visste at jeg hadde en mulighet til å bli tatt ut, men det var likevel en overraskelse da jeg fikk beskjeden. Det er litt uvant å være en del av et landslag, men jeg er veldig positiv til det, forteller Gard.
Han er veldig glad for at både Tonje og Hermann har fått plass på landslaget sammen med ham.
– Det er veldig kult at jeg får dele dette sammen med to nære venner, som jeg har skatet med siden barndommen. Det blir spennende å se hva som skjer, men jeg er overbevist om at det blir et veldig kult første år på landslaget, sier Hvaara.
De er alle tre enige om at skatemiljøet i Larvik har vært med på å forme dem som utøvere.
– Skatemiljøet i Larvik er ekstremt bra. Vi har flere muligheter både ute og inne, så forutsetningene er gode for at vi vil fortsette å se gode utøvere fra Larvik også i fremtiden, mener Gard.