Vil normalisere: Joachim O. Hansen (13) ønsker å normalisere at man kan være annerledes. han snakker åpent om homofili og lidenskapen for sminke.
Mathilde Waale, Østlands-posten

«Folk kan ha fordommer, jeg er bare meg selv»

For Joachim (13) er det viktig å ikke følge stereotypiene. Han har en stor lidenskap for å være seg selv. Og Joachim er ikke seg selv uten sminke.
Publisert

– Det gir meg mulighet til å uttrykke meg på en helt spesiell måte, en måte som ikke ord eller følelser nødvendigvis kan, forteller Joachim O. Hansen (13) fra Nanset i Larvik.

Han går i 8. klasse på Hedrum ungdomsskole, og følges av over 3.200 på Instagram der han heter @makeupbyjoachim. Han er også populær blant tusenvis av sminkeelskere på Facebook.

– Interessen jeg har for sminke er ikke normal blant gutter flest, men dette er måten jeg er meg selv på. Det er så viktig å få fram det budskapet; det er greit å være seg selv, uansett! smiler han.

Dreper stereotypier

Det startet for omtrent halvannet år siden, da Joachim smått begynte å bruke morens mascara. Han hadde alltid sett henne sminke seg, og var fascinert av hva sminke gjorde.

– Etter det gikk det liksom bare oppover. Etter er par måneder var det «full face», og jeg kjøpte mine egne produkter. Jeg legger tiden min inn i det, og interessen vokser seg større for hver dag, sier Joachim.

Utviklet seg fort: Det tok ikke lang tid før Joachim hadde gått fra å stjele mammas mascara til å eie en mengde sminke.

Utviklet seg fort: Det tok ikke lang tid før Joachim hadde gått fra å stjele mammas mascara til å eie en mengde sminke. Foto:

Han finner den største inspirasjonen på YouTube, spesielt hos makeupartistene Jeffree Star og Manny MUA.

– Jeg øver så klart ekstremt mye, og er veldig streng mot meg selv. Men det er sånn jeg vokser på det, jeg er en skikkelig perfeksjonist, forklarer han.

Sminke betyr utrolig mye for Joachim, og han bruker det til å vise at man kan ta liv av noen fordommer og stereotypier.

– Dette er meg, jeg trenger ikke være interessert i sport. Det er bare disse teite stereotypiene som forteller oss at det er unormalt for en gutt å bruke sminke. Jeg ønsker å være med på normaliseringen av å tørre å være litt annerledes. Ja, jeg er homse, men ikke den feminine typen. Det er det bare sminken som uttrykker, smiler han.

LES OGSÅ: «Jeg tror elevene har godt av å vite at også vi lærere kan slite psykisk»

LES OGSÅ: Drømmen om et verdig liv

Følges av mange: På Instagramkontoen til Joachim er det over 3.000 som vil se talentet hans. Han går under brukernavnet @makeupbyjoachim

Følges av mange: På Instagramkontoen til Joachim er det over 3.000 som vil se talentet hans. Han går under brukernavnet @makeupbyjoachim Foto:

Opplevd mye motgang

Da Joachim bare var tre år gammel fikk han nyresvikt og det var usikkert om han kom til å overleve. Moren hans, Lise Omslandseter, beskriver det som en vanskelig periode.

– Det var tøft, og han har vært gjennom mye. Men herlighet, så sterk det har gjort han. Joachim er mirakelgutten min, forteller hun stolt.

I andre klasse ble han utsatt for mobbing, og opplevde blant annet lærere som ikke tok tak.

Stor samling: Trettenåringen bruker mye tid og penger på sminke. Samlingen hans opptar store deler av rommet, og han viser stolt frem hva han har.

Stor samling: Trettenåringen bruker mye tid og penger på sminke. Samlingen hans opptar store deler av rommet, og han viser stolt frem hva han har. Foto:

– Det var utestenging og jeg ble ikke inkludert, det virket ikke som om læreren min brydde seg. Det varte fram til jeg startet i femte klasse, og fikk en ny lærer. Jeg kan vel påstå av den læreren ga meg nytt liv, og utviklet meg som person, sier han smilende.

Og med all positiv tilbakemelding på sminkelidenskapen, kommer det også i motsatt form.

– Joachim ble blant annet hengt ut på Mannegruppa Ottar i sommer, og like etter fikk vi et kort i posten hvor det sto at jeg, som mor, måtte skamme meg og forsøke å endre sønnen min. «Vend dere mot Herren, før dere havner i helvete» var noe av det som sto der. Folk kan være fæle, sier Lise.

– Mange tenker nok ikke over at jeg er såpass ung, og tror det er greit å slenge dritt på den måten. Heldigvis har jeg vokst meg sterk nok til å heve meg over det meste. Det er en stolthet jeg har, forteller trettenåringen.

Enorm støtte

Men det positive veier opp, og Joachim opplever å få enormt med støtte på sosiale medier.

– Det er alle de fantastiske kommentarene jeg får som holder meg oppe. De, og mamma da – hun er min største støttespiller og motivasjon. Vi har et spesielt bånd, og kan snakke sammen om alt, sier han stolt og smiler til moren sin.

Støttespiller: Moren, Lise Omslandseter, er stolt over sønnen sin, og styrken hans. Joachim beskriver henne som den største støttespilleren og en enorm motivasjonskilde. De to har et sterkt bånd.

Støttespiller: Moren, Lise Omslandseter, er stolt over sønnen sin, og styrken hans. Joachim beskriver henne som den største støttespilleren og en enorm motivasjonskilde. De to har et sterkt bånd. Foto:

Han forklarer at han ønsker en endring i fremtiden, og at hans generasjon nettopp kan fjerne det kritiske synet på det som er annerledes.

– Jeg føler nok litt på presset av å følges av så mange. Det finnes folk som ser opp til meg, og da må man passe litt på hvordan man fremstår. Men jeg kan stå for alt jeg har gjort på sosiale medier.

Det som ligger i grunnen av budskapet til Joachim er viktigheten rundt å være seg selv, uansett.

– Sminken definerer meg ikke, jeg er komfortabel med å gå uten også. Men det er så mye moro med skjønnhet, og det gir en skikkelig selvtillits-boozt å få til en "look" du har jobbet lenge med, forteller han entusiastisk.

– Det er sminke jeg brenner for, og den flammen vil ikke slukkes.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.