Allerede stor fare ved kysten: – Du skal helst unngå å tenne noen som helst form for ild utendørs

TØRT: Selv om det har vært mye snø mange steder i vinter, er det allerede fra denne helgen stor fare for skogbrann i følge indeksen fra yr.no.

TØRT: Selv om det har vært mye snø mange steder i vinter, er det allerede fra denne helgen stor fare for skogbrann i følge indeksen fra yr.no. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I løpet av neste uke vil skogbrannfaren øke betydelig i Larvik. Det har allerede oppstått flere skogbranner på Østlandet den siste tiden.

DEL

Nå som det fine været har meldt seg, øker faren for gress- og lyngbrann. Ifølge indeksen for skogbrannfare som YR.no har utarbeidet, kommer dem fram at det i Larvik er stor fare for skogbrann. Det er forventet at faren skal øke utover i neste uke.

– Denne indeksen gjelder mest for kystområdene i Larvik, og ikke innover mot land. Det er derimot grunn til å tro at faren for skogbrann vil øke innover mot land i de kommende dagene, sier beredskapsleder for Larvik brann og redning, Jan Olav Vagle.

Unngå ild ved skogen

Det er verdt å nevne at fra søndag er det bålforbud i hele Norge. Det vil si at fra tidsrommet 15. april og 15. september er det forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og mark uten tillatelse fra kommunen.

– Du skal helst unngå å tenne noen som helst form for ild utendørs nå. Samtidig er det viktig at man leverer hageavfall og søppel til gjenvinningsstasjoner, og ikke brenner det, slik mange gjør på denne tiden.

Men selv om det er generelt bålforbud har du lov til å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en større brann. Det er også lov til å grille på tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent av kommunen.

(Saken fortsetter under bildet)

PASS PÅ: Nå som snøen har smeltet og solen treffer det visne gresset, er det spesielt stor fare for gress- og lyngbrann. Brannvesenet ber deg være forsiktig med bruk av ild i nærheten av tørt gress eller skog.

PASS PÅ: Nå som snøen har smeltet og solen treffer det visne gresset, er det spesielt stor fare for gress- og lyngbrann. Brannvesenet ber deg være forsiktig med bruk av ild i nærheten av tørt gress eller skog. Foto:

Helikopter i beredskap

Hittil i år er det allerede registrert 112 gressbranner og 27 skogbranner. I fjor var det 773 gressbranner og 301 skogbranner. Helikopteret var kun i aktivitet ved 16 branner.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har satt inn et skogbrannhelikopter stasjonert på Torp utenfor Sandefjord. Helikopteret skal dekke hele Sør-Norge.

– Nå som snøen smelter er faren stor for gress- og lyngbrann, og ved lengre tørkeperioder blir det kritisk, sier Vagle.

Slik slokker du skogbrann

  1. Alle branner må varsles så raskt som mulig til nødnummer 110
  2. Brekk eller hogg et lite løvtre på cirka to meter.
  3. Fjern kvister nedenfra til du sitter igjen med en dush i toppen
  4. Ikke slå, men prøv å børste flammene tilbake.
  5. Du kan også bruke sand eller tepper for å forsøke å kvele flammene
  6. Er det vann og bøtter tilgjengelig, er det bare å pøse på.

Kilde: Direktoratet for samfunnssikerhet og beredskap

Artikkeltags