Mener gamle trær i byen kan være farlige

MÅ VURDERES: I følge avdelingsleder for Park og friområder i Larvik kommune, Guro Hessner, må det gjøres en avveining mellom risiko og bevaring før et tre kan felles.

MÅ VURDERES: I følge avdelingsleder for Park og friområder i Larvik kommune, Guro Hessner, må det gjøres en avveining mellom risiko og bevaring før et tre kan felles. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

En av Østlands-Postens lesere mener gamle trær i byen kan være farlig. – Følg med og ta trærne ned i tide, oppfordrer han.

DEL

En leser har sendt Østlands-Posten et bilde av et stort, gammelt tre med en uthulet trestubbe, som nå er felt i en hage i Herregårdsbakken (se bildet lenger nede i saken).

Han mener bildet viser at det var på høy tid at dette treet ble felt.

– Det var i Grevens tid, får en si. Se hvor lite treverk som var igjen i trestammen. Og slik kan det gå med gamle trær, påpeker mannen.

– Ta trærne ned i tide

Mannen håper at dette kan være en påminnelse til de som har gamle, store trær. Både offentlig og privat.

– Følg med og ta de ned i tide, oppfordrer han.

Avdelingsleder for Park og friområder i Larvik kommune, Guro Hessner, forteller at det har blitt gjort en registrering av de viktigste trærne i de sentrale delene av kommunen i forbindelse med grønnstrukturutredningen som Arealplanavdelingen holder på med, men at de ikke har fått gjort en full tilstandsvurdering av alle trærne.

– Det finnes ikke så mange store, gamle trær igjen i byen, og vi holder både gatetrær og trær der folk ferdes under oppsikt så godt vi kan, forteller hun.

Les også: For to år siden ble det vedtatt riving – nå har rådmannen ombestemt seg

En avveining mellom risiko og bevaring

Hessner påpeker at det er enhver grunneier sitt ansvar dersom det skjer noe med et tre på vedkommendes eiendom.

– Vi ønsker naturligvis å bevare de gamle trærne så lenge som mulig, og om felling av et tre skal skje er det nødt til å ha blitt gjort en avveining mellom risiko og bevaring, mener hun.

Hun gjør i den forbindelse oppmerksom på de nye bestemmelsene om trær i kommuneplanens arealdel.

Det er i følge Hessner visse tegn en kan se etter for å finne ut av om et tre bør felles eller ikke.

– En kan blant annet følge med på om trærne har lite løv og om det dør mye tilbake i krona, men det er ikke dermed sagt at trærne er farlige og at de må felles. Det er naturlig at eldre trær får tørre greiner, og en beskjæring kan være alt som trengs.Dersom en er usikker, bør en kontakte en trepleier som kan hjelpe til med vurderingen om hvor vidt treet bør felles eller bevares, forteller Hessner.

Artikkeltags