Gå til sidens hovedinnhold

Skole og barnehage - hvor hadde vi vært uten?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I disse rare tider sitter mange og jobber hjemmefra. Lærere savner elevene, elevene savner lærerne, i barnehagen, hvor det skulle vært liv og røre, leik og latter, er det stille. Foreldre prøver å balansere hjemmekontor med barn, og vi gleder oss alle sammen til å få en slags orden i systemet igjen. Men i mellomtida jobber alle i barnehage- og skolesektoren på spreng med å gi det beste tilbudet de kan gjennom digitale løsninger, enten for eksempel som lærere ved å gi undervisning fortløpende, eller som barnehagelærere, ved å jobbe med planer og pedagogisk utviklingsarbeid for barnehagen, eller annet arbeid som nødvendig bidrag inn i denne felles dugnaden. Mange barnehagelærere har også laget pakker med aktiviteter til barna. Det er tidkrevende å jobbe slik, og selv om mange ting kan løses digitalt, er det neppe en løsning på sikt. Vi trenger å se hverandre «på ordentlig», vi trenger den uformelle praten med hverandre, og vi trenger arenaen for å fange opp om alle har det bra. Det å være sammen er et mål i seg selv, for det er sammen vi lærer sosiale koder, kroppsspråk, empati og kommunikasjon best. Det er sammen vi lærer å justere hverandre og å bli justert, og det er sammen vi lærer å ta hverandre på alvor og virkelig lytte til hverandre.
Inntil videre må vi gjøre det beste ut av denne situasjonen, og det har barnehagen og skolen tatt på alvor. I denne formidable dugnaden for å holde mest mulig i gang og ta vare på hverandre på best mulig måte, vil jeg ta hatten av for alle våre flotte medlemmer som er så positive, konstruktive og løsningsorienterte. Både vår nye kunnskapsminister og vår egen statsminister roser spesielt lærerne for flott arbeid for små og store. Sosiale medier er fulle av kreative, flotte innlegg som viser at elever og barn virkelig er savna. Vi finner blant annet innlegg om alle de andre sidene som vi ikke klarer å ivareta på samme måte som før – hyggelige, fine tiltak og tilbakemeldinger som inkluderer og bygger opp. Dette er mye viktigere enn mange tror. Honnør også til våre styrere og rektorer som legger til rette for at det vi kan bidra med pedagogisk får plass, og honnør til alle i støttesystemene, som PPT etc. Her står alle på, vit det! Vi gleder oss til normale dager igjen alle sammen. Men inntil da: fortsett med det flotte arbeidet, folkens! For skolen og barnehagen er så mye, mye mer enn kun et sted for faglig påfyll. Hvor hadde vi vært uten?

Kommentarer til denne saken