Ikke alle gleder seg til skolestart. Her er mobbeombud Kajas beste råd.

LYTT: – Mitt første råd er å lytte til det barnet ditt sier, og ta det på alvor, sier mobbeombudet i Vestfold, Kaja Vintervold Asmyhr.

LYTT: – Mitt første råd er å lytte til det barnet ditt sier, og ta det på alvor, sier mobbeombudet i Vestfold, Kaja Vintervold Asmyhr. Foto:

Kaja Vintervold Asmyhr har gode tips til foreldre og barn som gruer seg til skolestart.

DEL

Mitt første råd er å lytte til det barnet ditt sier, og ta det på alvor, sier mobbeombud i Vestfold Kaja Vintervold Asmyhr.

Prøv om dere sammen kan få tak i og sette ord på, hva det er som gjør skolestarten utrygg. 

Hvordan får man til det?

– Om barnet ikke synes det er så lett å snakke om eller blir unnvikende, kan det være lurt å ta utgangspunkt i det du ser hos barnet ditt, eller det barnet sier. For eksempel: "Jeg ser at når vi snakker om skolen blir du lei deg og sint. Det får meg til å lure på om det er noe som er vanskelig."

Vintervold Asmyhr sier det er ok om barnet ikke vil svare.

–  Bare si at du bekymrer deg litt, er opptatt av hvordan barnet har det og gjerne vil høre. Og prøv igjen senere. Vis at du bryr deg, at du tåler å høre om det selv om det er vondt og vanskelig.

LES OGSÅ: Lars ble mobbet i hele oppveksten. Nå er han asfaltcowboy og nyforelska!

Ta kontakt med skolen

I dag begynner flere tusen elever opp igjen på skolene i Larvik. Det kan være krevende for mange. Kaja Vintervold Asmyhr mener det er lurt å koble inn skolen tidlig.

– Ta kontakt med kontaktlærer eller annen tillitsperson på skolen. Fortell at barnet eller ungdommen gruer seg. Prøv å formidle så godt som mulig hva barnet beskriver som vanskelig, og jobb sammen for å finne en god plan for å gjøre skolestarten trygg.

Hun understreker at skolen har en plikt til å gjøre noe, hvis en elev ikke har det trygt og godt.

– Dersom ansatte på skolen får mistanke om, eller blir fortalt at elever ikke har det trygt og godt skal rektor varsles, situasjonen rundt eleven(e) skal undersøkes og det skal settes inn tiltak (Aktivitetsplan) slik at eleven igjen skal oppleve å ha det trygt og godt på skolen. Aktivitetsplanen skal følges opp systematisk og med jevnlig evaluering der både elev og foresatte skal bli hørt. I tillegg kan jeg kontaktes for å få konkrete råd om situasjonen, avrunder mobbeombudet.

LES OGSÅ: Marte ble mobbet i 12 år: - Det aller verste var om de så meg gråte

Artikkeltags