– Alle inkluderes og alle er sosiale

Fellesskap og inkludering: Emma U. Buaas (t.v), Frida Eikeland og Madelen Lassesen går valgfaget sal og scene, og har rigget i stand til Inkludertfestivalen. De synes det er et morsomt og bra tiltak for skolen.

Fellesskap og inkludering: Emma U. Buaas (t.v), Frida Eikeland og Madelen Lassesen går valgfaget sal og scene, og har rigget i stand til Inkludertfestivalen. De synes det er et morsomt og bra tiltak for skolen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

På Mellomhagen ungdomsskole har de tatt VIS-prosjektet ett hakk videre. Der har de laget sin egen festival med fokus på inkludering.

DEL

– Dette er vårt skoleprosjekt som tar utgangspunkt i VIS (vennskap, inkludering og sosial kompetanse). Det heter Inkludertfestivalen, og har naturlig nok mye fokus på samhold, sier lærer i programfaget sal og scene, Bjørn Erik Næss.

Det er for tredje gang at Mellomhagen ungdomsskole rigger i stand Inkludertfestivalen. De har jobbet lenge for at samholdet på skolen skal bli så godt som overhodet mulig.

– Elevene koser seg skikkelig med å forberede festivalen, og jeg vet at de jobber mye med inkludering før selve festivalen også.

Elevene styrer

Det var Bjørn Erik som tok initiativet til prosjektet, men det har stort sett vært elevenes oppgave å lage festivalen.

Elevstyrt: Det er elevene på sal og scene som har stått for planlegging og gjennomføring av festivalen. Det har vært deres hovedoppgave de siste månedene.

Elevstyrt: Det er elevene på sal og scene som har stått for planlegging og gjennomføring av festivalen. Det har vært deres hovedoppgave de siste månedene. Foto:

– Det er de som er primusmotoren her, altså. Elevene som har valgfaget sal og scene er arrangørene. De har dette som sitt hovedprosjekt den siste perioden før ferien, forklarer Næss.

I tillegg til å rette oppmerksomheten mot inkludering, har festivalen et hovedtema. I år er det miljøvern og bærekraftig utvikling som er den røde tråden.

– Vi har mange boder som underbygger det fokuset. Matbodene er vegetariske, og vi har en egen informasjons-bod for WWF (Verdens naturfond), som vi samler inn penger til i år, fortsetter Næss.

For å gå i ett med temaet, har elevene og lærerne kledd seg i hippieklær. Sal og scene-elevene har også designet sine egne T-skjorter i stil med miljøvern.

Miljø- og dyrevern: Bærekraftig utvikling og miljøvern var temaet for årets festival. Det viste elevene gjennom å ha vetatiske matboder, med blant annet bakte poteter, vafler og frukt.

Miljø- og dyrevern: Bærekraftig utvikling og miljøvern var temaet for årets festival. Det viste elevene gjennom å ha vetatiske matboder, med blant annet bakte poteter, vafler og frukt. Foto:

LES OGSÅ: Stor suksess for årets elevbedrift: – Vi har fått mest skryt for restauranten

– Morsomt og viktig

De siste månedene har elevene planlagt det som måtte til før Inkludertfestivalen kunne gå av stabelen.

– Vi har kommet med ideer og innspill til hva vi burde ha med, og så flettet vi det sammen til den fine festivalen vi har i dag, sier Frida Eikeland (14).

Elevene fra sal og scene anser det som en feiring av det de jobber med i VIS-prosjektet. I tillegg er det et tiltak som skal bedre det sosiale miljøet på skolen.

– Det er en morsom, og ikke minst viktig, setting. Dessuten liker elevene at det skjer noe, at vi har noen annerledesdager. De har snakket mye om Inkludertfestivalen, sier Bjørn Erik.

Laget t-skjorter: Marte Hagen (t.v), Sofie Stavland, Anna Hagen, Elvira Dokken og Caroline Mortensen har laget sine egne t-skjorter som en del av forhåndsarbeidet før festivalen. De skulle stå i stil med festivalens tema.

Laget t-skjorter: Marte Hagen (t.v), Sofie Stavland, Anna Hagen, Elvira Dokken og Caroline Mortensen har laget sine egne t-skjorter som en del av forhåndsarbeidet før festivalen. De skulle stå i stil med festivalens tema. Foto:

LES OGSÅ: Ungdom sier de opplever mye seksuell trakassering, men hva de lærer om grenser for egen kropp varierer fra skole til skole

God stemning

Festivalen skulle egentlig vært arrangert onsdag, men på grunn av det dårlige været, måtte de utsette det en dag. Det så skummelt ut torsdag morgen, men det skulle ikke ta lang tid før sola kom fram.

– Vi har vært skikkelig heldige med været. Folk sitter i gresset, og vi går tynnkledd – akkurat sånn det skal være på en festival, smiler Madelen Lassesen (15).

Hun går sal og scene, og synes opplegget de har rigget i stand er veldig bra.

– Alle blir inkludert og alle er sosiale. Det er så mye som skjer her med ulike boder og aktiviteter, sier venninnen Emma U. Buaas (14).

God stemning: Regnet tok en pause, og solen tittet frem da Mellomhagen skulle arragnere Inkludertfestivalen. - Det er skikkelig festival-stemning her, folk sitter på gresset, og været er perfekt, sier Madelen Lassesen.

God stemning: Regnet tok en pause, og solen tittet frem da Mellomhagen skulle arragnere Inkludertfestivalen. - Det er skikkelig festival-stemning her, folk sitter på gresset, og været er perfekt, sier Madelen Lassesen. Foto:

Ungdomsskolen har også invitert 7. klasse, slik at de får et artig og hyggelig inntrykk av det de møter til høsten.

– At vi inkluderer de kommende 8.-klassingene er bra. Det står litt i stil med det vi fremmer på festivalen. Vi prøver å få med oss folk, og vise at det ikke er vanskelig å få kontakt med hverandre, forteller Frida.

Hva er det beste med en slik festival da?

– At vi fokuserer så mye på fellesskapet. Så er det jo veldig stas å ha laget egne T-skjorter på forhånd, og så skal vi jo ikke klage over gratis mat, ler de tre jentene.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags