Gå til sidens hovedinnhold

Skolemat, gir alle like muligheter

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skolemat er et av mange forslag fra Arbeiderpartiet som vil gi alle mulighet til å få en god start på livet. Vi vet at 15 av 100 elever ikke har med seg matpakke, samtidig vet vi at innholdet i matpakkene varierer. Forskning fra Universitetet i Agder viser at sunn skolemat vil heve skoleresultatene for barn fra lavt utdannede foreldre. Det gir barn bedre muligheter til å lykkes, og styrker mulighetene til å kunne skape en bedre fremtid for seg selv og fellesskapet, uavhengig av sosial bakgrunn. Disse universelle ordningene vi alle kan ta del i, slik vi ønsker at skolemat skal være, sikrer muligheten for klassereise og mulighet til å leve gode liv.

Høyre og Frp valgte å ta fra barn og unge skolefrukten i 2013, nå vil Arbeiderpartiet igjen sørge for at alle får sunn og god mat på skolen. Et godt skolemåltid vil være viktig for alle elever, men treffer spesielt godt de som trenger det mest. Skolemåltid kan derfor også ses på som ett av mange tiltak for å forhindre og begrense konsekvensene av økt barnefattigdom og økte ulikheter.

Selvfølgelig er det også viktig med nok lærere og et team rundt elevene som gir den beste undervisningen og oppfølgingen av hver enkelt elev, men det utelukker ikke en satsing på skolemat for alle. Et sunt måltid fremmer læring, slik at elevene får utbytte fra den fantastiske ressursen lærerne og resten av teamet rundt eleven utgjør.

Skolemat krever finansiering som vil være tøft for kommunene med dagens Høyre- og FrP-regjering og deres stadige kutt i økonomiske midler til kommunene, og manglende vilje til å investere i barns utdanning og muligheter for fremtiden. Skolemat krever et spleiselag mellom kommune, fylke og stat som vi i Arbeiderpartiet vil prioritere.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.