Gå til sidens hovedinnhold

Utdanningsdirektøren: Tror ikke et lavere frafall er realistisk

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er forventet at rekordfå elever dropper ut av videregående i Vestfold i år. Likevel er det store forskjeller på de ulike skolene i Vestfold.

(Tønsbergs Blad)

– Generelt kan vi si at det ikke er realistisk med et lavere frafall enn det vi har nå i Vestfold.

Det sier direktør for utdanning i fylkeskommunen, Øyvind Sørensen.

– Ser vi på tallene fra Tilstandsrapporten i 2016, ligger vi på 4 prosent totalt. Det er godt under landssnittet som er på 4.7, og viser at skolene i Vestfold er blant de beste i landet til å holde på elevene sine. I tillegg er det forventet at tallet vil bli ennå lavere i året som kommer.

LES OGSÅ:  «Jeg tenkte: – Herregud Synne, skal du virkelig droppe ut igjen»

Store sprik i antall skolesluttere

Likevel avdekker rapporten store sprik i antall sluttere på hver enkelt skole. Høyest fravær har Færder videregående skole med 7.6 prosent. Lavest ligger Re med 1 prosent.

– Dette er tall fra skoleåret 2014/15 og jeg vet allerede nå at Færder har redusert fraværet sitt, forteller Sørensen.

– Men det vi ser, er at skoler med overvekt av studieforberedende fag har få sluttere. Skoler med flest yrkesfag, som Færder, har flere.

– Hvorfor er det sånn?

– Vi har ingen god og entydig forklaring. Vi gjennomførte en spørreundersøkelse for å få svar på nettopp disse spørsmålene, men heller ikke her fikk vi et klart svar. Skal jeg spekulere kan en del av grunnen kanskje være at elever på yrkesfag er mindre skolemotivert, men som sagt; blir dette bare spekulasjoner.

– Er det egentlig nødvendig at alle fullfører videregående?

– Vårt mål er å få folk gjennom skolen, alle undersøkelser viser at det på lang sikt lønner seg. Samtidig har jeg ingen problemer med å skjønne at noen slutter i videregående skole, når de har andre ting å ta seg til. Vil noen jobbe i stedet, er det helt greit. Det som ikke er like bra, er å drive rundt hjemme. Det vil vi unngå.

Må snakke med de frafalne

Jon Rogstad er forskningsleder og professor ved forskningsstiftelsen Fafo.

I dag regnes alle som ikke har fullført en påbegynt utdanning innen fem år som skolesluttere, svarer Rogstad.

– Hvem er de?

– Det er flere kategorier: tidligere har man gjerne snakket om bortvelgere, omvelgere og sluttere. Dette er enten folk som velger å slutte, de som velger å studere noe annet og de som velger å gjøre noe helt annet for eksempel å jobbe. Noen orker ikke å gå på skolen, men du har også en stor gruppe som enten er syke, eller som rett og slett er på feil sted. 

I vår kom boka «De Frafalne» ut på Gyldendal Akademisk. Rogstad var en av redaktørene.

Til tross for at utdanning lønner seg, skal vi ikke se bort fra at samfunnet har meget god bruk for folk i ufaglærte jobber.

Jon Rogstad, forskningsleder og professor ved forskningsstiftelsen Fafo.

– Vårt ønske har vært å finne ut hva som skjer når du snakker med de frafalne, i stedet for å snakke om frafallet? Vi mener ikke å undervurdere at det kan være store utfordringer både for samfunnet og den enkelte å avbryte utdanning, samtidig er bildet sammensatt.  

– Hva betyr det?

– Mange går over i annen aktivitet som de opplever som mer meningsfull enn å gå på skolen, svarer Rogstad.

– Til tross for at utdanning lønner seg, skal vi ikke se bort fra at samfunnet har meget god bruk for folk i ufaglærte jobber.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.