Tirsdag ettermiddag ble valgresultatet klart. Arbeiderpartiet fikk 24 prosent av stemmene, og ble dermed det største partiet. Rødt gjorde et brakvalg med 12,4 prosent stemmer. Også Sosialistisk Venstreparti kan være fornøyde med resultatet, de fikk 16, 4 prosent av stemmene. Det betyr en oppslutning på 52,7 prosent blant de røde partiene.
Fornøyd ordfører
Da ØP kontakter ordfører Rune Høiseth (Ap) er ikke reaksjonen uventet:
– Så gøy! Nå ble jeg glad. Ungdom er samfunnsengasjerte, og har sine hjertesaker de brenner for.
– Føler deg trygg på at det blir fire nye år?
– Nei. Et valg er et valg, jeg skal ikke ta noe på forskudd. Men det gir oss en pekepinn, og det gir meg en ekstra motivasjon de siste dagene fram mot valget, men også til å være foroverlent de neste fire årene, sier han.
LES OGSÅ: - Det ble litt mye krangling
Høy valgdeltakelse
Avdelingsleder ved språk, samfunnsfag og økonomi, Rune Ludvik Eriksen, har organisert årets skolevalg. Han oppsummerer resultatet slik:
– Med tanke på hvor mye innsats de tradisjonelle partiene som Høyre og Frp legger i skolevalget, så får de ikke uttelling denne gangen. Man får ikke nødvendigvis flere stemmer av å ha stor stand.
Frp brukte populistiske ting i debatten som å slenge nynorskboka i gulvet, men det kan tyde på at elevene ikke er med på den politikersjargongen. Jeg føler at elevene er saklige, de går for gode argumenter og de gjennomskuer politikerne. Elevene stemmer ikke på Frp bare fordi de vil ha bort nynorsken, sier Eriksen.
– Det som er noe oppsiktsvekkende er at Rødt gjør det veldig bra med 12 prosent. Det er også verdt å merke seg at Demokratene i Norge, som er et sterkt innvandringsfiendtlig parti, fikk null stemmer, sier han.
86 prosent av skolens 1611 elever deltok i årets valg.
– Det er en veldig høy valgdeltakelse sammenlignet med det reelle kommunevalget, kommenterer Eriksen.