(Nettavisen) Drikker du Pepsi Max med god samvittighet og tenker at da har du vekten under kontroll?
Da kan det hende du må tenke om igjen. Kunstig søtning ser nemlig ikke ut til å ha effekt på vekten på lang sikt.
Det er konklusjonen til Verdens helseorganisasjon (WHO) i sin ferske gjennomgang av 283 studier på helseeffekter og kunstig søtning.
«Å erstatte fritt sukker med kunstig søtning hjelper ikke med vektkontroll på lang sikt. Folk må vurdere andre måter å redusere fritt sukkerinntak på, for eksempel å spise mat med naturlig forekommende sukker, som frukt, eller usøtet mat og drikke,» sier Francesco Branca, WHOs direktør for ernæring og mattrygghet i en pressemelding.
Gjennomgangen til organisasjonen peker på at bruken av kunstig søtning, som i brusen Pepsi Max, ikke reduserer kroppsfett hos hverken barn eller voksne på lang sikt.
Resultatene tyder også på at det kan være potensielle uønskede effekter ved langtidsbruk av kunstig søtning, som økt risiko for type 2 diabetes, hjerte- og karsykdommer og dødelighet hos voksne.
– Går altfor langt
– WHO går altfor langt i sine advarsler mot kunstig søtning.
Det sier Jøran Hjelmesæth, seksjonsoverlege for hormon, overvekt og ernæringsavdelingen ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo.
– Det er svært dårlig dokumentasjon på bivirkningene de skisserer, som at kunstig søtning kan føre til hjerte- og karsykdommer og diabetes, sier professoren.
Han er blant de som ble svært overrasket av WHOs konklusjoner.
– Slik jeg leser oppsummeringen deres, så er dokumentasjonen for at kunstig søtning gir like stor vektoppgang som sukker, svært dårlig. For dem som ønsker å gå ned i vekt anbefaler jeg å erstatte sukkerholdig drikke med sukkerfri. Mulige fordeler med dette er mye større enn mulige teoretiske ulemper, sier han.
I rapporten til WHO fremkommer det lite bevis for både at personer som spiser eller drikker sukkerfrie produkter, går opp eller ned i vekt.
– Tidligere forskning har vist at sukkerfri brus kan øke appetitten. Er det ikke noe i dette?
– Det finnes ingen sterk dokumentasjon på at kunstig søtning endrer og øker appetitten, sier professoren.
Hjelmesæth anbefaler ikke inntak av sukkerfrie produkter som en måte å gå ned i vekt på, men heller å bruke disse som en erstatning for sukker.
– Man trenger ikke å være rakettforsker for å forstå at færre kalorier gjør at man går ned i vekt. Hvis jeg veier de usikre funnene til WHO opp mot det jeg vet fra forskning, og klinisk erfaring med å behandle mennesker med fedme, vil jeg helt klart anbefale å lettbrus fremfor sukkerholdig brus, konstaterer professoren som tror WHO går ut med en advarsel mot sukkerfrie produkter fordi de ønsker å være føre var.
– Går ikke langt nok
En som derimot leste rapporten med stor glede, var ernæringsprofessor Simon Dankel ved Universitetet i Bergen.
– Vi går ikke langt nok i å oppfordre til sunt kosthold. Jeg tenker det er fornuftig det WHO nå kommer med. Vi har oppdaget at noen av disse stoffene som vi trodde var trygge, kan ha effekter vi ikke kjente til tidligere, forteller Dankel til Nettavisen.
Professoren mener likevel det trengs mer forskning før man iverksetter strenge tiltak som avgifter eller andre tiltak. Men rapporten kan bidra til et slags taktskifte i debatten mellom sukker og kunstig søtningsstoffer.
– Gitt at det er Verdens helseorganisasjon som anbefaler det og som har litt tyngde, så burde dette snakkes mer om. Det er mange som drikker litervis uten å vite at dette kan ha konsekvenser. Så bør man revurdere anbefalingen om å la kunstig søtningsstoffer erstatte sukker, konstaterer han.
Han mener flere bør tenke mer over hva de får i kroppen, og håper rapporten kan bli en øyeåpner.
– Mange av disse drikkene er blant annet avhengighetsskapende, så barn og unge burde bli anbefalt å ikke bruke det. Det samme gjelder voksne, mener Dankel.