(Nettavisen) Sports- og energidrikkene til Prime har vært flittig omtalt i norske medier over en lengre periode. Barn og unge ser ikke ut til å få nok av drikken og er det en butikk som får inn et parti – ja, så rives det ut av hyllene.

Da godteributikk-kjeden Fast Candy i Oslo fikk inn 1000 flasker med de edle dråpene i fjor, ble samtlige flasker revet vekk på ti minutter. Dette til tross for en stykkpris på 149 kroner og begrensninger på kun ett produkt per kunde.

Prime er en serie sportsdrikker. Bak merkevaren står noen av verdens største YouTube-stjerner, Logan Paul og KSI.

«Med dristige, tørsteslukkende, forfriskende smaker – som skal hjelpe deg å fylle opp energilagrene, så gir Prime den perfekte boosten», heter det i omtalen av produktserien.

I sortimentet har Prime en rekke produkter. Én serie er energidrikker og en annen er sportsdrikker.

Populariteten til Prime er ikke noe særnorsk fenomen. Det samme er tilfelle i vårt naboland Danmark. Tirsdag gikk helsemyndighetene ut og advarte mot den amerikanske produsenten.

– Kan skade leveren

Fødevarestyrelsen, tilsvarende Mattilsynet i Norge, skriver i en pressemelding at de har opplevd et ras av henvendelser fra bekymrede foreldre.

De skriver at drikkene enten har et for høyt innhold av koffein eller vitamin A.

– Hvis en produsent som Prime tilsetter mer vitaminer, mineraler, aminosyrer eller koffein enn det som er tillatt, så er det en risiko for forbrukeren.

Videre skriver de at noen drikker fra Prime har et høyt innhold av vitamin A, noe man vanligvis får i seg nok av gjennom kosten.

– Et for høyt inntak av vitamin A kan skade leveren på lang sikt, skriver Fødevarestyrelsen.

Overskrider maksgrensen for koffein

Det er ikke bare innholdet av vitamin A som er for høyt i noen av Prime-drikkene. I enkelte av drikkene er også koffeininnholdet så høyt at det kan gi skader på kort og lang sikt, skriver de.

– I noen av Primes energidrikker er koffein tilsatt i mengder som langt overstiger 32 milligram koffein per porsjon. 100 ml, som er tillatt i energidrikker, slår danske myndigheter fast.

De samme koffeingrensene er gjeldende i Norge, så det vil si at enkelte av Prime sine drikker også har et koffeininnhold som overskrider det som er lovlig her til lands.

Nettavisen har kontaktet Mattilsynet for å høre hva de tenker om Prime sine produkter. De opplyser at de i skrivende stund foretar egne vurderinger av produktene.

– Vi deler andre lands bekymring, og gjør nå våre egne vurderinger av disse produktene, sier pressevakt i Mattilsynet, Lars Skjegstad til Nettavisen.

Selges ulovlig

Danske Fødevarestyrelsen påpeker de at salget av drikkevaren er ulovlig i henhold til dansk lov. Produktet med tilsetningsstoffer må nemlig gjennom en helsefaglig godkjenningsprosess, noe som ikke har vært tilfelle med Prime-drikkene.

– Hvis et produkt ikke er registrert, er det ulovlig å selge i Danmark, sier enhetsleder Henrik Dammand Nielsen ved Fødevarestyrelsen i en pressemelding.