Gå til sidens hovedinnhold

Slik oppsummerer ledelsen i Larvik kommune det spesielle året

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ett år siden nedstengingen 12. mars 2020. Våre folkevalgte har stått støtt i lederskapet. Pandemien har vist oss hvilken kapasitet og kompetanse som finnes i vår organisasjon. Innbyggere, frivillige og næringsliv i Larvik har vært tålmodige, ansvarlige og kreative. Det gir oss alle energi og mot til å «stå han av».

Samtidig er konsekvensene for folk i Larvik store og mange. Det krever fortsatt samarbeid og felles innsats.

Dialogen er viktigst

Det har vært en aldri så liten reise. Fra den uka i mars 2020 hvor jeg deltok på et arrangement mandag, som var helt uaktuelt onsdag, til å beslutte å stenge alle skolene timer før nasjonale myndigheter besluttet det samme, på torsdag. Jeg er bare så imponert; over folka våre, våre innbyggere, næringsliv, folkevalgte og ordføreren vår. Fra mars til juni møtte ordfører opp til beredskapsmøte 2 ganger daglig. Lyttende og støttende, fjellstøtt ved siden av oss slik at vi har kunnet ta nødvendige beslutninger i riktig tempo.

Erfaringene knyttet til hva man kan utrette og få til med dialog, med campingnæringen, gjestehavner, butikker og serveringssteder, og en hardt presset treningsbransje, er mange. Jeg tenker og sånn, at jeg som har jobb nå, jeg har et ekstra ansvar for hvilke tilbud Larvik skal ha fremover, og må støtte de, nå! Mest av alt er jeg likevel imponert over den tillit vi er vist av innbyggerne. Hvem hadde trodd at når vi sier «bruk munnbind», ja så gjør folk det? Jeg tenker at denne enorme ressursen som ligger hos oss Larviksfolk er god å ha, nå og fremover, som medmennesker for de mest sårbare barn og unge. De kommer til å trenge oss ekstra i tiden som kommer.

Ingvild Aartun, assisterende kommunedirektør og leder kriseledelsen


Krevende for mange

Vi er vant til kriser. Dette er likevel annerledes fordi denne krisen er der hele tiden, og preger oss alle. Og, den har så langt vart ett helt år. Den handler om å planlegge for vedvarende kapasitet i organisasjonen og om å opparbeide tillit i befolkningen, slik at vi redder liv..

Jeg er veldig imponert over folka våre, utholdenheten, og kreativiteten i forhold til å se muligheter. Blir stolt og ydmyk over å få lov å lede i en slik situasjon. Men det har også vært ganske tøffe og krevende dager. Den daglige dialogen med ØP har vært veldig god. Det er viktig for meg at befolkningen får et ærlig innblikk i hvor vi står akkurat nå.

Det som er vanskeligst er at dette er krevende for mange. Pandemien har rammet alle, og noen hardere enn andre. Dette er ikke over, og vi må holde ut litt til. Og vi kjenner på at vi også har en jobb å gjøre når det er over, og da trenger vi alle.

Guro Winsvold, kommunalsjef Helse og mestringNye forbilder

Jeg våkna med en litt sinna nyrestein 12. mars i fjor. Det skulle varsle oppstarten på noe jeg ennå ikke ser slutten på; En verdensomspennende pandemi som har utløst tiltak i et omfang og inngripen i våre liv vi ikke tidligere har opplevd i fredstid.

På min daværende arbeidsplass i Nordre Follo hadde vi som i Larvik fulgt utviklingen i Kina og Europa nøye, helt fra nyttår. Vi børsta støv av beredskaps- og smittevernplanene, vi øvde på forskjellige situasjoner, og informerte folkevalgte om hva som var under oppseiling. Som helt ny kommune (tidligere Oppegård og Ski) fra 1.1.20 var jeg ganske rolig; for våre gode fagfolk hadde fått organisere seg slik de ønsket, vi hadde hatt stor bevissthet mht. samfunnssikkerhet og beredskap, vi var opptatt av risiko- og sårbarhet, og hadde en robust kommunikasjonsavdeling. Nå, ett år etter, må jeg innrømme at jeg var mer rolig enn godt var- rett og slett fordi jeg ikke hadde erfaring fra det som skulle treffe oss, som organisasjon, lokalsamfunn og folk.

Vi lærte oss raskt nye ord, som kohorter og kontinuitetsplaner, vi bygget ny kunnskap i en veldig fart, og i løpet av noen få dager etablerte kommuner over hele landet nye organisasjoner som skulle håndtere det vi nå har fått svart belte i; TISK-arbeidet (testing -isolering – smittesporing – karantene). I Larvik har jeg blitt kjent med en kommuneorganisasjon som er usedvanlig lett på foten. Jeg har sett de store enhetene våre, som helse, omsorg, renhold, skoler og barnehager, opptre med smidigheten til en langt mindre «kropp».

De har i et vedvarende høyt tempo funnet løsninger på de mest underfundige problemstillinger. Som da vi på en natts varsel midt på vinteren måtte opprette grenseteststasjon eller når det ikke finnes; selv programmere nye digitale verktøy for å sikre dokumentasjon og flyt i vaksinasjonsarbeidet. Og, jeg har fått oppleve en utholdenhet og en faglig integritet i forhold til å ta vare på våre barn og unge, som gjør meg ydmyk, takknemlig og stolt.

Jeg har fått nye forbilder. Vi har gjort Nakstad sine ord til våre; Dere er flinke – dette går bra!

Gro Herheim, kommunedirektørKommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.