Skal du bruke bilen til å komme deg på ferie er det stor sannsynlighet for at bagasjerommet vil fylles til randen med bagger, matvarer, turutstyr og lignende. Hvordan du pakker dette er ikke hipp som happ, ifølge Tryg Forsikring.

Forsikringsselskapet forteller at spørreundersøkelser viser én av fire ikke vet hvordan man pakker bilen forsvarlig. De går nå ut med råd og advarsler for å hindre at et uskyldig bråstopp får katastrofale følger.

Livsfarlige prosjektiler

For hvis du bråstopper fra en fart på kun 50 kilometer i timen, vil gjenstandene i bilen bli 30 ganger tyngre enn når de er i ro. En fullpakket koffert på 20 kilo kan dermed komme som en dødelig prosjektil med en kraft på hele 600 kilo hvis den ikke er sikret godt nok.

– Ved kraftig oppbremsing eller kollisjon kan selv en forholdsvis liten gjenstand som en mobiltelefon resultere i alvorlig skade om den treffer noen i bilen. Absolutt alt som er løst i bilen settes i bevegelse ved bråbremsing eller sammenstøt, forteller Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

– Det gjelder å tenke gjennom hva som da vil skje, og sikre alt av løse gjenstander før en legger av gårde på motorveien.

Løse gjenstander hever risikoen for alvorlige skader og dødsfall betraktelig i en ulykke. Hittil i år er 63 personer omkommet i trafikken, mot 31 på samme tid i fjor. Og sommermånedene er da flest alvorlige ulykker skjer.

– Jeg har selv vært på langtur nylig, og med selvsyn sett en del farlige forbikjøringer. Spesielt der flere trailere eller bobiler kjører etter hverandre oppstår det gjerne kø av utålmodige bilister bak hvor noen velger å ta mange forbikjøringer samtidig. Da kan hastigheten bli svært høy, og må man bråbremse da vil løse ting i bilen fort komme fykende fremover, sier Brandeggen.

LES OGSÅ: Høye tall på drepte i trafikken hittil i år, og det er spesielt én trafikkgruppe som skiller seg negativt ut

Dette skal du gjøre

Men hvordan skal du forhindre dette? Brandeggen kommer med en liten guide for å sikre bagasjen så godt som mulig.

– Legg de tyngste tingene nederst og langt frem i bagasjerommet. Deretter legges resten av bagasjen over. Det hele sikres ved enten å stroppe tingene fast i hverandre og så til et solid festepunkt i bilen, eller ved hjelp av et sikkerhetsnett eller bur, forteller han, og legger til:

– Husk også at en bil kan endre kjøreegenskaper vesentlig når den er fullpakket, så kjør rolig inntil du er blitt vant med hvordan bilen oppfører seg.

Slik pakker du for bilferien

■ De tyngste tingene bør pakkes nederst og helst langt frem i bagasjerommet.

■ Pakk myke ting øverst.

■ Bruk ekstra stropper eller sikkerhetsnett til å sikre bagasjen i bagasjerommet.

■ Sikre løse gjenstander inne i kupéen. Ikke legg dem på hattehyllen. Ved bråstopp eller kollisjon kan små ting fyke fremover med stor kraft og resultere i alvorlig skade om noen blir truffet. Løse gjenstander legges i dørhyllen eller setelommene når de ikke er i bruk.

■ Ikke pakk høyere enn baksetet.

■ Har du med hund eller katt anbefales reisebur eller spesialseler.

■ Bruk gitter eller nett mellom baksetet og bagasjeromsetet.

■ Unngå å flytte bilens tyngdepunkt ved å plassere tunge gjenstander på taket - det kan endre bilens kjøreegenskaper vesentlig.

■ Sørg for at nettbrett/DVD-skjermer er montert i henhold til anvisninger på nakkestøttene.

■ Ikke sett store løse ting i baksetet, sett dem på gulvet. Fest dem eventuelt med setebelte.

■ Er baksetet tomt, fest setebeltene. De vil fungere som en buffer og seteryggene gir etter ved nedbremsing.

Kilde: Tryg forsikring