Saken oppdateres! (De siste oppdateringene kommer øverst - trykk F5 for å oppdatere siden)

Det er knyttet nasjonal interesse til kveldens debattarrangement i Sliperiet. Det er Bjørn Melleby og hans DebattforumLarvik som arrangerer, og det er først og fremst duellen mellom Merete Hodne og Malika Bayan som vekker interessen.

Kveldens arrangement har fått tittelen Hijab og Niqab - Islampolitikk eller religion? I tillegg til duellen mellom Hodne og Bayan skal et panel diskutere problemstillingen. Vi sakser fra reklamen:

" Kom å opplev fresk debatt og gode argumenter fra såvel: Mahmoud Farahmand, Høyrereprentant i Porsgrunn bystyre & og talsperson for LIM/Likestilling & integrering & mangfold - Rita Karlsen, leder av Human Rights Servic/HRS - Hamza Ansari, styrmedlem i Minhaj Ungdom og Linda Noor, leder av tenketanken Minotenk"

 

20:53 - Jeg hadde gjort det samme om igjen, for å få fokus på debatten, sier Hodne - og det blir debattens siste ord. Da takker også ØP for seg i denne omgang.

20:46 - En annen møtedeltaker påpeker at Hodne har et skilt på utsiden av butikken der det står at hun klipper alle. "Det bør du ta vekk," sier mannen. "Det tar jeg ikke vekk. Det betyr at jeg klipper damer, menn og barn. Men jeg klipper ikke hunder, og trenger ikke understreke det på skiltet," sier Hodne.

20:45 - En fra salen anbefaler Bibelen som en bedre bok for Bayan.

20:43 - Nå forteller Hodne at folk bør lese Fjordmann. Og hun mener det norske folk skylder ham en stor erstatning, etter det han fikk oppleve etter 22.juli 2011.

20:42 - "Jeg kan ikke fatte at en ung kvinne frivillig velger å gå med et så grusomt symbol," sier Hodne.

20:33 - Bayan forteller at hun ble muslim på et tidspunkt hvor hun var langt nede i livet. "Ville det vært bedre om jeg gikk på plata og var i rennesteinen enn at jeg ble muslim," spør hun Hodne. "Det er bedre at du ble muslim," svarer Hodne.

20:31 - Bayan er opptatt av at hvis Hodne hadde blitt kjent med flere muslimer, så ville hun endret oppdfatning og holdninger.

20:30 - Tonen mellom de to, som akkurat har vært i rettsak mot hverandre, er veldig hyggelig, nærmest vennskapelig.

20:27 - "Jeg klarer å sitte ved siden av henne - fordi jeg vet hvem hun er nå," sier Hodne, som klart indikerer at hun er redd for damer med hijab.

20:26 - Hodne angrer ikke på at hun nektet Bayan i døren.

20:25 - "Jeg kan ta av meg hijaben når jeg selv vil. Det er en ting mellom Gud og meg." sier Bayan når debattlederen spør om hun i det hele tatt KAN klippe seg.

20:24 - "Det var ikke en provokasjon. Men om det var en provokasjon - er det ulvolig?" sier Bayan.

20:23 - "Jeg så bare hijaben", sier Hodne når hun skal forklare hvorfor hun nektet Bayan behandling.

20:22 - Hodne er som kjent dømt for diskriminering av Bayan, da hun nektet å klippe henne. "Hater du muslimer?" er det første spørsmålet Hodne får?. "Nei" er det korte svaret.

20:20 - Da har frisøren Merete Hodne og Malika Bayan satt seg på scenen.

20:15 - Møteleder oppfordrer publikum til å vise respekt i den neste seansen. Den skal sendes live på TV2.

20:09 - "Jeg har blitt spyttet på, kalt jævla hore og ingen sier noe imot," sier Hasic og det blir siste ordet i denne debatten. Om ti minutter begynner neste seanse.

20:05 - "Ta av deg niqaben" roper en fra salen. Litt eklere stemning her nå.

20:02 - Nå har debatten dreid seg til det noen mener er en fiendtlig holdning fra Rita Karlsen mot Hasic. Linda Noor forteller at Rita Karlsen var uhøflig mot Hasic på bakgrunn av klesdrakten hennes på bakrommet før debatten.

20:00 - Synes du "kamuflasjedrakta di bidrar til integrering," spør en fra salen, med dårlig skjult forakt for debattdeltakeren.

19:54 - Nå er det spørsmål fra salen.

19:53 - "Melder du deg ikke ut av samfunnet når du går i Niqab?" spør debattlederen. "Nei, niqaben begrenser meg ikke. Jeg har venner uten niqab," sier Hasic.

19:49 - "Mann og kvinne er naturlig født forskjellige. Men vi er likevel likeverdige. Niqab handler ikke om det seksuelle, men om at islamske kvinner skal bli gjenkjent"

.

19:47 - Hun forteller at hennes familie ikke var islampraktiserende. Hun har valgt som hun har gjort etter en egen indre oppvåkning.

19:45 - Nå er det Niqab-kledde Leyla Hasic sin tur. Hun har blitt de Niqab-kledde kvinnenes fremste talskvinne den siste tiden.

19:42 - Det er forøvrig ingen tegn til protester eller dårlig stemning mellom publikummere så langt. Alt går veldig rolig for seg.

19:40 - Debattlederen påpeker at flere islamske land har delvise niqabforbud.

19:34 - Jeg skrev først at Karlsen er for et niqab-forbud. Det stemmer visst ikke - hun er mener altså at det er det å tildekke ansiktet som må bli forbudt. Det vil selvfølgelig ramme de som bruker niqab.

19:31 - "Hva binder oss sammen som nasjon? Det er et sett av verdier. De verdiene må vi bli enige  om," sier Karlsen - som kjemper mot ansiktstildekning i det offentlige rom.

19:30 - Rita Karlsen sin tur nå. Hun leder Human Rights Service i Norge.

19:29 - "Det er ingen tvil om at Niqab er et uønsket plagg i Norge," sier Noor, som sier at hun ikke ville ansatt en person som bruker Niqab.

19:28 - Det er, så langt ØP klarer å telle, bare litt mer enn 100 tilhørere i dag.

19:24 - Det har kommet fram et hat som er farlig etter disse seneste debattene, sier Noor. "Sekularisering er ikke farlig, men polarisering er farlig," sier Noor.

19:21 - Linda Noor fra tenketanken Linda Noor innleder nå. Hun synes det "er latterlig" at vi skal diskutere dette temaet uke etter uke. "Det er snakk om veldig, veldig få individer. Ingen skoler har gått ut og sagt at de ikke kan håndtere dette," sier Noor.

19:19 - "Tilliten i dette samfunnet er basert på at vi kan se hverandres ansikter", sier Farahmand.

19:17 - Farahmand lurer på om vi skal tillate finlandshetter og Ku Klux Klan-antrekk også. Han mener ansvaret til å si nei ikke kan overføres til rektorer og andre ledere. Det må nasjonale regler til, mener han.

19:16 - Det er rundt 100 mennesker som bruker det heldekkene plagget Niqab i Norge, opplyser debattlederen.

19:14 - "Hensynet til andre er viktigere enn retten til å maskere seg," innleder Niqab-motstander Mahmoud Farahmand. Han er Høyre-politiker fra Porsgrunn.

19:12 - "Aldri før har et så lite tøystykke skapt så mye opprør", slår debattlederen fast før han introduserer panelet.

19:11 - Kveldens debattleder har inntatt scenen. Det er Yama Wolasmal fra TV2.

19:08 - Det sitter en rekke kvinner i salen med hijab. De er trolig kommet for å gi sin støtte til Malika Bayan.

19:06 - Det er ingen tvil om at arrangøren har en slagside mot den islamkritiske delen av panelet. Vaktene inkluderer minst én fra Odins soldater og Jan Høeg, pressetalsmann for Folkebevegelsen mot innvandring.

19:03 - Det er fortsatt god plass i lokalet, og den store presseinteressen ser foreløpig ikke ut til å få folk til å få mann av huse.

.