Her kan mange gjøre noe som er ulovlig

STREAMING: Står du slik på festival? Nå advarer datatilsynet at det kan være ulovlig, og bli straffet med bøter, dersom du filmer og legger ut bilder av noen som anmelder deg for brudd på personvernloven.

STREAMING: Står du slik på festival? Nå advarer datatilsynet at det kan være ulovlig, og bli straffet med bøter, dersom du filmer og legger ut bilder av noen som anmelder deg for brudd på personvernloven. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Når favorittartisten entrer scenen eller man gjerne vil dele selve festivalopplevelsen, kan det være fristende å legge det direkte ut på sosiale medier. Men det kan være straffbart.

DEL

(Tønsbergs Blad) Forrige uke var det Stavernfestivalen og denne uke Slottsfjellfestivalen, med mange tusen tilskuere.

De aller fleste har med seg mobiltelefonen, og veldig mange blir fristet til å ta både selfier foran scenen med favorittartister, snappe (snapcatte) litt til misunnelige venner eller ta opp en video av artistene på scenen og sveipe over publikum.

Det kan være irriterende når du nyter musikken, men stadig får en telefon opp i fleisen fra sidemannen, men den som filmer bør ifølge datatilsynet også tenke seg godt om. Du kan være i ferd med å gjøre noe som er ulovlig.

Mange delingstjenester har tatt steget videre og gjort det mulig for brukere å strømme egne videoer direkte på nett. Men utgjør det egentlig noen forskjell å for eksempel sende en snapchatvideo og å strømme direkte fra din Facebook-profil, spørNRK.

Juridisk rådgiver Tobias Judin i Datatilsynet mener svaret er ja.

– Uforutsette ting kan skje og det er en risiko man tar. Filmer man en person som har et illebefinnende eller en småbarnsfar som kjøper sin sjuende øl, så krenker det personvernet hvis det legges ut på internett, sier han.

Tilsynet oppfordrer folk om å være forsiktige med å direktesende video fra begivenheter i store folkemengder. Blir man politianmeldt for publisering på nett står man juridisk ansvarlig.

– Man må tenke over om man er villig til å ta den risikoen og om man har god nok oversikt, understreker Judin.

Blir man politianmeldt for brudd på åndsverkloven kan man få bøter eller i sjeldne tilfeller få fengselsstraff. Man kan også risikere flere typer reaksjoner for brudd på personopplysningsloven.

Datatilsynet var forrige uke kritisk til at nettavisen iFinnmark planla direktesending fra festivalen Midnattsrocken i Lakselv og mente folk skal kunne delta uten å havne på film.

Artikkeltags