Fredag 18. november sendte regjeringen ut en pressemelding om at også personer mellom 18 og 64 år uten underliggende sykdommer skal få tilbud om en ny oppfriskningsdose mot korona.

Larvik kommune reagerte umiddelbart.

– Vi fikk også beskjeden fredag, og vi starter mandag med å planlegge hvordan vi skal gjennomføre dette, sier Guro Winsvold, kommunalsjef for helse og mestring.

Hun uttaler at det ikke er så mye konkret informasjon om når og hvordan vaksineringen kommer til å skje, men noe er bestemt allerede.

– Vi må bruke noen dager på å rigge oss opp igjen og se hvordan vi kan gjøre det. Vi har bemannet ned, og nå må vi bemanne opp igjen. Det vil ta et par dager før vi kan gi mer konkret informasjon, sier hun.

I ukene 47 (som starter med mandag 21. november) og 48 kommer rundt 16.000 innbyggere i Larvik mellom 18 og 64 år til å få en tekstmelding med spørsmål om de ønsker vaksinering. De eldste får SMS først. Her skal du trykke på lenken og takke ja eller nei til den fjerde dosen.

Selve vaksineringen starter i uke 49 (som begynner med mandag 5. desember).

Regjeringen hører på FHI

Fra før har personer over 65 år, samt personer yngre enn 65 år som er mer utsatt for alvorlig sykdomsforløp av covid-19, blitt anbefalt oppfriskningsdose.

Men hvor viktig er det for deg som er voksen og ikke har noen underliggende sykdommer, at du tar denne fjerde dosen mot korona?

Regjeringens beslutning om å tilby en fjerde dose til alle voksne mellom 18 og 64 år baserer seg på anbefalinger fra FHI (Folkehelseinstituttet).

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol fastslår i pressemeldingen at vaksinasjon fremdeles er helt sentralt for å håndtere koronapandemien, og fortsetter:

– Vi tilbyr nå en ny oppfriskningsdose til personer over 18 år som ikke er omfattet av anbefalingene. Ved å gi tilbud om vaksine til flere, er vi bedre forberedt om smittesituasjonen skulle forverre seg fremover. Covid-19-vaksinene beskytter godt og lenge mot alvorlig sykdom, sier hun.

FHI melder at en ny koronabølge er i gang. Smittespredningen og antall nye sykehusinnleggelser på grunn av covid-19 er svakt økende.

LES OGSÅ: Forbereder seg for ny smitterekord: – Vi håper selvsagt at vi slipper at det skal gå ut over behandlingen

Bør DU ta den?

FHI skriver på sine nettsider at dersom du er i aldersgruppen 18–64 år og ikke har noen risikotilstander, har du mulighet til å ta en ny oppfriskningsdose dersom du selv ønsker det.

Helsesjef Guro Winsvold i Larvik ønsker ikke å gi ytterligere råd utover det FHI og regjeringen anbefaler.

– Jeg henviser alltid til de nasjonale rådene, sier hun og fortsetter:

– Vi videreformidler nasjonale råd og det myndighetene sier. Nå er det opp til hver enkelt å bestemme om du ønsker den dosen. Hvis du vil ha den, så skal Larvik kommune tilby deg den.

I klartekst betyr det at hvis du er i den nevnte gruppa, så er det rett og slett opp til deg selv å ta avgjørelsen. Winsvold vil ikke legge noen føringer for hva du bestemmer deg for.

– Skal du ta den?

– Det får du ikke svar på, sier hun og ler.

– Dette må folk finne ut av selv.

Øker kapasiteten igjen

Alle i kommunen som tidligere er blitt anbefalt vaksinering (se faktaboks), har fått tilbud om det, men Winsvold kan ikke på stående fot si hvor stor andel av befolkningen som har tatt imot tilbudet.

– Alle over 65 år og de med underliggende sykdommer har fått tilbud. De siste ukene har vi tilbudt vaksinasjon én dag i uka, men det har ikke vært mange innom. Nå øker vi kapasiteten på nytt, sier hun.

I høst har vaksineringen skjedd i Byskogveien 5, ved siden av legevakta. Det er ennå ikke avklart hvor vaksineringen skal skje når aktiviteten på nytt intensiveres.

Kommer du til å takke ja til dose fire? Kommenter under.

Oppfriskningsdoser for kommende høst/vintersesong

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at følgende grupper bør ta en ny oppfriskningsdose med koronavaksine før kommende høst/vintersesong:

  • personer i aldersgruppen 65 år og eldre
  • personer i aldersgruppen 18-64 år med underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp
  • ungdom i aldersgruppen 12-17 år med alvorlig grunnsykdom.
  • gravide i 2. og 3. trimester

Dette vil for de fleste være dose 4, men for enkelte med alvorlig svekket immunforsvar vil det være dose 5.

Anbefalingen om å ta ny oppfriskningsdose gjelder også dersom du nylig har gjennomgått en koronainfeksjon. Gjennomgått sykdom vil imidlertid gi deg god beskyttelse den første tiden etter at du har vært syk og du kan derfor avvente i 3-4 måneder før du vaksineres med ny dose.

Anbefalt intervall siden forrige vaksinedose bør være minimum 4 måneder.

Det er mulig å ta vanlig influensavaksine samtidig med en oppfriskningsdose med koronavaksine. Sjekk med din kommune eller fastlege hvor du bor.

Det er også åpnet opp for at dersom du er i aldersgruppen 18-64 år og ikke har noen risikotilstander, har du mulighet til å ta en ny oppfriskningsdose dersom du selv ønsker det.