Deilige sommerdager med sol og bading – det finnes knapt noe som er bedre enn det! Men idyllen brytes raskt om glassmaneten viser seg å være et sanitetsbind, eller den kilende følelsen av tang og tare på leggene i virkeligheten er våtservietter, tamponger og tanntråd...

Nå skal ikke vi spolere hele badeferien din, men vi vil slå et slag for rene strender og god vannkvalitet. Og det er noe DU enkelt kan hjelpe til med å sikre.

Det handler om noe så enkelt som å vise dovett! Det er bare bæsj, tiss og dopapir som skal i do. Alt annet skal hives i søpla der det tas hånd om på forsvarlig vis.

For søppel som kastes i do kan veldig lett ende opp på badestranda di.

Hver eneste dag må ansatte i vann- og avløpsetatene i landets kommuner rykke ut for å rydde opp i ekle forstoppelser i avløpsrørene. De vanligste synderne er våtservietter og andre typer engangskluter som folk tror de enkelt kan kvitte seg med ved å hive dem i do, i tillegg til visse typer sanitærprodukter og matfett. Slikt søppel løser seg ikke opp i vann, men filtrer seg sammen og tetter til pumper og rør på avløpsnettet som egentlig skal frakte avløpsvannet til renseanleggene.

Selv om rørene tettes eller pumpene stanser, slutter ikke avløpsvannet å strømme. Folk fortsetter jo å dusje, ta klesvasken og gå på do. For å unngå at avløpsvannet i slike situasjoner trenger inn i kjellere som tilbakeslag, der det kan skape både helsemessige og store økonomiske konsekvenser, er det etablert overløp på ledningsnettet der avløpsvannet kan «rømme».

Det betyr at urenset avløpsvann, inkludert søppel som har havnet i avløpssystemet, flommer ut i nærliggende bekker, elver, sjøer og fjorder – og gjør at du kan få et heller utrivelig gjensyn med det på din lokale badestrand.

Så toalettet som søppelkasse må du nesten bare drite i :-)
Da er du med på å sikre at strandturen blir en god og trivelig opplevelse, med åpne og rene lokale badestrender.