Gå til sidens hovedinnhold

Solidaritet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I den alminnelige helsedebatt hevder noen opposisjonspolitikere at det er usolidarisk å bruke egne penger til å kjøpe seg private helsetjenester. Det påstås at det er usolidarisk, det skjer på bekostning av dem som har mindre ressurser.

Da Coronapandemien rammet oss, valgte Regjeringen å samarbeide med EU om forsyning av vaksine til EU og Norge. Nå mener noen av opposisjonens nyslåtte vaksineeksperter at Norge burde kjøpt seg fram ved å bruke Norges økonomiske muskler. Siden vaksinen er begrenset måtte det skjedd på bekostning av land som ikke er så heldige. Solidaritetsidealet gjelder kanskje ikke på nasjonsnivå?

Lenge før Corona, tok Regjeringen skritt til et internasjonalt samarbeid om vaksine. «Coalition for Epidemic Preparedness Innovations». CEPI har som oppdrag å stimulere og akselerere utviklingen av vaksiner mot smittsomme sykdommer og gi tilgang til disse vaksinene under utbrudd. CEPI ble startet allerede 19. januar 2017 av Erna Solberg og Bill Gates som følge av enighet om en koordinert internasjonal og tverrpolitisk plan for å utvikle vaksiner og forebygge fremtidige epidemier. CEPI ble grunnlagt med penger (4 milliarder NOK) fra Norge, India, Tyskland, Japan, Bill & Melinda Gates Foundation, britiske Wellcome Trust og World Economic Forum. Senere har Storbritannia, Canada, Etiopiaog Australia forpliktet seg til å støtte CEPI.

Kommentarer til denne saken