Gå til sidens hovedinnhold

– Sommerferien kan bli annerledes

Artikkelen er over 1 år gammel

Det ble blant annet varslet om en annen type sommerferie og annerledes mai-markeringer, på dagens pressekonferanse.

(Nettavisen) På dagens pressekonferanse stiller justisminister Monica Mæland, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og helseminister Bent Høie. Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet vil også være til stede.

  • FHI sier at vi er mellom fase 2 og 3 i forløpet.
  • Selv om tiltakene ser ut til å fungere, understrekes det at vi fortsatt må ha høyt fokus på å unngå smittespredning.
  • 8. mai-markeringene blir sterkt redusert.
  • Planene for 17. mai er ikke klare.
  • Sommerferien vil bli annerledes i år.
  • Det er ikke begrensninger på bruk av sjøen.
  • Innkalling av vernepliktige går som planlagt, med visse begrensninger.
  • Norge vurderer ikke å hente syke fra utlandet for å avlaste bl.a. Italia.
  • Det er ikke registrert en overrepresentasjon av smittede blant utenlandskfødte, men det jobbes med å gi disse bedre informasjon.
  • Dagens tall ligger også i denne saken.

Fra dagens pressekonferanse:

Monica Mæland sier at alle som har søkt om dagpenger og som får forskudd på dette, vil få penger på konto i dag 1. april.

Mæland sier at det ikke er begrensning på nordmenns bruk av sjøen, så lenge man er frisk. Hun ber folk være ekstra oppmerksom, slik at man minimerer sjansen for behov for hjelp på sjøen.

Mæland sier at vi som samfunn har vist at vi kan endre våre liv fort og radikalt når nødvendig. Selv om tallene nå går nedover, ba hun om at folk fortsatt er flinke til å ha fokus på smittereduserende tiltak.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier at årets vernepliktige vil møte til førstegangstjeneste som avtalt, men det blir lagt opp til endrede rutiner for å unngå smitte.

Klikk på bildet for å forstørre. Den daglige pressekonferansen i forbindelse med koronasituasjonen. Justisminister Monica Mæland sier det er viktig å følge opp utsatte barn.

Den daglige pressekonferansen i forbindelse med koronasituasjonen. Justisminister Monica Mæland (H) sier det er viktig å følge opp utsatte barn. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Mai-markeringer

Årets 8. mai markeringer i regi av forsvaret (blant annet på Akershus festning) vil bli gjennomført uten publikum.

– På grunn av koronapandemien vil årets markering av frigjørings- og veterandagen på Akershus festning kun bestå av bekransning, flaggheis og salutt, skriver Forsvarsdepartementet i denne pressemeldingen.

Monica Mæland sier at det ikke er tatt beslutning angående feiring av 17. mai.

– Vi vet at dette er en beslutning vi må ta. Men først må vi vite litt mer, sa Mæland på dagens pressekonferanse.

- Jeg tror vi alle skjønner at det blir en annerledes 17. mai, sa hun.

Vil ikke hente pasienter fra utlandet

Helseminister Bent Høie uttrykte sterk medfølelse til pårørende til syke i denne perioden, og ga dem honnør for å stå i denne vanskelige tiden.

– Vi kan ikke love all den hjelpen dere trenger, men vi skal gjøre så godt vi kan, sa han.

Høie sier det ikke er aktuelt nå å hente syke fra andre land til behandling i Norge, slik Tyskland har gjort fra Italia. Nå er fokus på å bygge opp beredskap til en eventuell bølge.

– Vi har ingen konkrete planer om det. Nå har vi veldig mye oppmerksomhet rundt å bygge opp kapasiteten i Norge, sa Høie.

Ekspertgrupper skal lage beslutningsgrunnlag

I jobben med å stake ut veien videre, vil regjeringen sette ned flere ekspertgrupper som vil gi sine råd til Helsedirektoratet, som vil ta en avgjørelse.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sa at det i utgangspunktet ikke er adgang til å drive organisert trening, fordi det strider mot at man ikke skal være mer enn fem personer sammen. Trening sammen øker risikoen for at man blir smittet. Det skal utarbeides koronavett-regler for ulike aktiviteter.

En annen sommerferie

– Sommerferien kan bli annerledes, sa Guldvog på spørsmål fra pressen. Han sa at det vil bli vanskeligere å reise i sommer.

– Sikker på hvordan sommeren vil være utenfor Norge, kan vi ikke være. Det er en fin anledning til å bruke det vakre landet vårt, la han til.

På starten av fase 3 i forløpet

Avdelingsdirektør Line Vold sa på spørsmål at virusutbruddet i Norge er mellom fase to og fase tre.

– Vi er altså i en oppstart til en tidlig epidemi, men det er et stort utbrudd, så det er en epidemi for så vidt, sa Vold. Ifølge FHIs planscenario er fase 3 selve hovedbølgen av epidemien med utstrakt spredning i samfunnet. Fase 4, er full epidemi med stor belastning på helsesektoren.

Det er altså ikke gitt at samfunnet skal gjennom alle disse fasene.

Smitte blant utenlandskfødte

Avdelingsdirektør Line Vold sier at av 4.655 smittede som bor i Norge, er fødeland kjent for nesten alle. Blant disse er 829 personer født utenfor Norge. Det tilsvarer 18 prosent. Somaliere er den største gruppen av disse (201 personer), fulgt av svensker. Vold påpekte at disse tallene også er avhengig av hvem man tester.

– Det er ikke overrepresentasjon av utenlandskfødte i materiale meldt til FHI, sier Vold, men påpeker at de ser at noen grupper med fordel kan få bedre informasjon, og det gjøres nå tiltak for at det skal skje.

– Vi har lagt stor vekt på å nå ut til ulike grupper på forskjellige språk og i forskjellige kanaler, sier Vold.

Tallene så langt

43 personer med påvist korona er nå bekreftet døde, fire flere enn i går. Gjennomsnittsalderen for de døde er 84 år.

Antallet innlagte er nå 325, hvorav 105 ligger i respirator. 325 er det høyeste tallet på innleggelser hittil, viser tall fra Helsedirektoratet. Tallene viser likevel at økningen ser ut til å flate ut.

Klikk på bildet for å forstørre. Grafen viser antall innlagte med påvist covid-19 i Norge. 1. april var det registrert 325 innlagte. Kurven viser at antall innlagte har begynt å flate ut.

Grafen fra Helsedirektoratet, som ble oppdatert 12.30 onsdag, viser antall innlagte med påvist covid-19 i Norge. 1. april var det registrert 325 innlagte. Kurven viser at antall innlagte har begynt å flate ut. Foto: (Helsedirektoratet)

Tall fra Norsk intensivregister viser at det i dag er totalt 168 personer med sykdommen som har vært innlagt i intensivenhet. Av disse er 107 inneliggende. Gjennomsnittsalderen for de 168 bekreftede pasientene er 60 år. 76 prosent av dem er menn.

Totalt 94 265 personer er rapportert testet for covid-19, pr. 31.03.2020 klokken 15.00. I gjennomsnitt har 4,8 prosent testet positivt gjennom utbruddet så langt. Antallet registrerte tilfeller i Norge er nå 4.655.

Kommentarer til denne saken