Med på laget fikk Christoffersen en av Norges mest populære musikere. Arve Tellefsen hadde allerede trykket sommer-Stavern til sitt hjerte etter 10 år med sommerkonserter.

– Kåre Christoffersen inviterte meg til å spille i Stavern flere år på rad, og så foreslo han at vi likegodt skulle få til en festival i Stavern. Det syntes jeg var en glimrende idé, sier Arve Tellefsen.

Ideen ble rask til virkelighet, og så ble Kammermusikk i Stavern født. Året var 2004, Arve Tellefsen påtok seg å være kunstnerisk ansvarlig, og med støtte av en håndfull sponsorer var grunnlaget lagt for en årlig tradisjon med ung profil og særlig satsing på våre mest lovede talenter som bakteppe.

Stiftelsens ambisjon er ifølge nettsiden kammermusikk.no «å skape en årlig tradisjon for konserter med klassisk musikk fremført av musikere på høyt profesjonelt nivå og slik sett gi publikum mulighet til å oppleve musikalske lykkestunder som bare levende fremførelser kan gi.»

 

En av de første

– Ingen trodde vel egentlig at kammermusikkfestivaler sommerstid ville kunne bli noen suksess, sier Arve Tellefsen, en av de aller største nestorene innenfor klassisk musikk i Norge.

– Jeg startet Oslo kammermusikkfestival i 1989, og festivalen i Stavern var en av de som kom nærmest etter. I dag er det mellom 20 og 30 slike festivaler i Norge hver sommer, og de har blitt svært populære, sier han.

Arve Tellefsen sier at det utvilsomt har vist seg å være et behov og et ønske om å få høre slik musikk også sommerstid, og publikum strømmer til.

– Rock og pop og lettere underholdning er fint, men også det å kunne høre på klassisk musikk i mer intime settinger, også i ferietiden. Stavern har vist seg å være midt i blinken i så måte, sier han.

Fra øverste hylle

Rekken av talentfulle musikere og erfarne profesjonelle som har framført musikk under Kammermusikk i Stavern gjennom årene er rett og slett imponerende, og listen i år er ikke noe unntak.

 

Ann-Helen Moen, sopran, Per Arne Glorvigen, bandoneon, Sveinung Bjelland, klaver, Atle Sponberg, fiolin, Aksel Rykkvin, guttesopran, og naturligvis Arve Tellefsen selv.

I tillegg kommer NRK-kjendis Torkjell Berulfsen for å snakke om mat og vin.

– Jeg har hele tiden hatt et luksusproblem. De største norske musikerne har stått i kø for å bli meg til festivalen i Stavern, og jeg tror jeg har klart å velge ut musikere som har slått godt an hos publikum, sier Arve Tellefsen.

– Men jeg også lagt vekt på å hente inn spennende og nye musikere som har vært tidlig i sin karriere, og som jeg har sett har hatt talent utenom det vanlige, sier han.

Arve Tellefsen trekker fram trompet-virtuos Tine Thing Helseth som det beste eksemplet.

– Da hun deltok på festivalen i Stavern i 2005 var det nesten ingen som hadde hørt om henne. Nå er hun en av våre mest populære musikere med en lysende karriere. Morsomt at Stavern var et av stedene der det startet for henne, sier Tellefsen.

– Jeg har forresten invitert henne tilbake igjen neste år, legger han til.

 

Priser og ung satsing

Tellefsen understreker også viktigheten av den satsingen mot unge lokale musikktalenter som er en viktig del av Kammermusikk i Stavern.

– Arve Tellefsens talentpris har forhåpentligvis gitt mange unge musikere en god hjelp på veien, og mange av de som har fått prisen har hatt en strålende utvikling videre.

– Cellisten Frida Fredrikke Waaler Wærvågen, som fikk prisen i 2005, er et godt eksempel på det. I dag er hun en ettertraktet musiker, og heldigvis har hun ikke glemt festivalen i Stavern. I år leder hun sommerkurs i samarbeid med kulturskolen i Larvik for unge musikere fra hele landet som får møte erfarne profesjonelle musikere. Et svært viktig innslag i festivalen, sier Tellefsen.

 

Fantastisk ramme

Arve Tellefsen sier han har blitt utrolig glad i både Stavern og folket der gjennom sine sommerbesøk og festivaler.

– Det er fantastisk å være her. Rammen med Fredriksvern verft og kirken, et kyndig og interessert publikum, og menneskene som bor her.

– Stavern blir betegnet som «Norges smilehull», og det kan jeg underskrive på at stemmer. Jeg elsker å være her, og det samme sier alle jeg tar med meg hit, sier Arve Tellefsen.

Arenaene han og hans stab har hatt å velge i har vært mange. I år er det Steinbrakka og Kommandantboligen på Fredriksvern verft, Fredriksvern kirke og området ved Minnehallen som skal brukes. Den siste arenaen til en spektakulær soloppgangskonsert, der hele rekken av årets profesjonelle kunstnere deltar.