Gå til sidens hovedinnhold

Sorg, sinne og bitterhet

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når vi mennesker er i harmoni, i balanse og føler oss lykkeligere, så utstråler vi noe som kan både kjennes og ses hos andre. Vi smiler mer, ler mer, vi tuller mer, viser mer engasjement, roser hverandre mer, viser mer forståelse, er mer rause, ser hverandre mer, er mer aktive, lytter til hverandre mer, viser mer kjærlighet og omsorg, har mer forståelse og tålmodighet med hverandre. Ja vi sprer rett og slett om oss med mer glede og latter.

I motsatt fall, når vi er i sorg, er sinte, lei oss, oppgitte, frustrerte, slitne, i disharmoni, er uengasjerte, ser ingen andre, lytter ikke så mye til hverandre, viser lite forståelse, er passive, i ubalanse og føler oss ulykkelige, utstråler vi noe som kan kjennes og sees hos andre.

Jeg ønsker å dele min erfaring både som privatperson, pårørende, arbeidstaker og venn fordi jeg synes dette er et viktig tema, og fordi det er spennende å forsøke å forstå hva som får oss mennesker til å si det vi sier og gjøre det vi gjør. Det er stort sett ofte en grunn.

De vonde og vanskelige følelsene vi alle er i besittelse av, kommer til uttrykk i mange ulike farger og fasonger, og det finnes ingen fasit på hvorfor vi er lei oss, opprørte, bitre, i sorg, sinte, føler oss ulykkelige, oppgitte, dårlig humør osv.

Glede og sorg er en del av livene våre, og begge deler synes jeg er like viktig å favne om, begge deler er viktige å forholde seg til og viktige å respektere, selv om de negative følelsene er ofte ubehagelige og vonde å forholde seg til.

Vi lever også i et samfunn med flere og flere ulike kulturer rundt oss, hvor ikke alt er like forståelsesfullt, og som krasjer med vår egen arv og vår egen kultur, men det ligger en historie bak hvert enkelt menneske. Hvorfor velger vi å si det vi sier og hvorfor gjør vi som vi gjør, henger ofte sammen med våre erfaringer, opplevelser og hvilken bagasje vi bærer med oss i våre liv.

Hvis vi ikke er årsaken til at folk velger å si noe vondt eller utføre handlinger som går på bekostning av oss eller de rundt oss, og vi i utgangspunktet startet dagen lys og fin. Hvis vi står opp om morgenen med glede og et optimistisk sinn, klar for å starte en ny spennende dag, er det ofte vanskelig å fortsette dagen vår på en god måte hvis vi møter:

En kollega som slenger en merkelig uforståelig kommentar, er lite imøtekommende, virker oppgitt og sint og vanskelig å samarbeide med – det gjør noe med oss.

En nær venn eller venninne som er hånlig, baksnakker eller mobber, farer med usannheter og uærlighet – det gjør det noe med oss.

En slektning som viser sinne og er bitter, viser frustrasjon, klager og kritiserer – det gjør det noe med oss.

En nabo eller en bekjent som plutselig ikke sier hei, men ser ned i bakken og går forbi oss.

Men dagen kan fortsatt være så lys og fin for oss som den startet, hvis vi velger å høre og se eller tenke at kollegaen, slektningen, venninnen/ vennen eller naboen har mistet noen eller noe, har fått en dårlig beskjed om helsen sin, er bekymret og redd, er lei seg, sovet dårlig, er usikker og fortvilt, føler seg liten med lav selvtillit og selvfølelse, føler seg oversett, er sliten og utmattet, er stresset osv. Da kan vi i alle fall vise litt mer toleranse, forståelse og omtanke om hvorfor det er som det er. Plutselig så ble ikke dagen så vanskelig allikevel.

Med dette mener jeg at vi overhodet ikke skal forsvare og forstå oss i hjel på det vonde og vanskelige, men vi kan velge å se det på en litt annen måte.

Så la oss forsøke å forebygge det vonde og vanskelige for hverandre, ved å vise at vi bryr oss litt mer, ser og hører hverandre litt mer, ville hverandre litt mere vel, og gjøre hverandre litt mer gode, i et liv som for oss alle byr på både gleder og sorger, utfordringer og løsninger, optimisme og negativitet, latter og gråt.

Gå inn i hverdagen og husk at livet ikke er for amatører.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.