Gå til sidens hovedinnhold

Flest fordeler ved å være singel

Artikkelen er over 4 år gammel

Ny studie tilbakeviser at det er ekteskapet som fører til bedre livskvalitet og lykke.

(Siste)

[Nettavisen]  Det er professor Bella DePaulo ved Universitetet i California som står bak studien, som har tatt for seg 800 tidligere studier der single er del av materialet, gjennomført de siste 30 årene.

- Tallenes tale er klar. For eksempel viser studier som sammenligner enslige med de som har vært i ekteskap, at enslige har en høyere opplevelse av selvbestemmelse og mer sannsynlig at opplever en stadig følelse av vekst og utvikling, sier DePaulo, som er psykolog, til Independent.

- Andre studier viser at single personer verdsetter meningsfylt arbeid mer enn gifte gjør, og en annen studie som har sett på mennesker som har levd alene lenge, klarer seg bedre: Jo mer selvforsørgende de er, jo mindre er sjansen for at de skal ha negative følelser. For gifte er det motsatte tilfellet.

Velger å være enslig

I Norge lever nesten 70 prosent av voksne sammen, i form av ekteskap eller samboerskap. DePaulo mener mer tradisjonell oppfattelse av fordelene med ekteskap, som at disse lever lenger og er lykkeligere, er en myte.

- Stadig flere personer er enslige, fordi de har lyst. Å leve alene lar dem leve det beste, mest autentiske og meningsfulle livet, sier hun og mener single er mer knyttet til foreldre, søsken, venner, naboer og medarbeidere enn det gifte er: Når man gifter seg, blir man oftest mer satt. Men tanken om at det er «synd» på de som er alene, henger i.

Stadig flere personer er enslige, fordi de har lyst.

Bella DePaulo, professor ved Universitetet i California

 

- Bekymringer rundt det å skulle være ensom kan ødelegge for fordelene ved å være alene. Det er på tide med et mer riktig bilde av enslige mennesker.

- Stigmatiseres

Hun sier gifte er gjenstand for «ekteskapsmani»; at de hylles inn i en evig feiring av det å være to. Enslige utsettes derimot for «singleisme».

- Stereotypien, stigmatiseringen, marginaliseringen og diskrimineringen mot de som er enslige, sier psykologen, og mener studier ikke støtter ideen om at å være gift, er det samme som å være lykkelig og ved god helse.

- Forskerne lærer mer om risikoen ved å legge for mye av forholds-kapitalen hos «Den ene rette», og de psykologiske fordelene ved å investere i «Den rette». De har også fått mer forståelse for at dype relasjoner ikke begrenses til romantiske forhold, eller det mellom barn og foreldre. (ANB)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.