– Jeg begynte å skyte da jeg var syv år gammel, så jeg begynner å vite hva det her dreier seg om, ler den etter hvert erfarne fjortenåringen snaut fire dager før landets fremste skyttere samles til dyst ved Os utenfor Bergen. Etter en pangdebut for to år siden opplevde han en liten nedtur under fjorårets landsskytterstevne i Bodø. Nå er han imidlertid klar til å ta revansje.

– Målet er å komme med på finaleskytinga, da er jeg veldig fornøyd, sier Lofstad.

Håper han har dagen
Så langt i sesongen har han vist en fryktinngytende form, men den unge Lardølingen er helt klar på at det ikke nødvendigvis betyr at han gjør en god figur på landsskytterstevnet.

– Alt kommer an på om du har dagen. Det som er viktig, er å være i godt humør, rolig, og konsentrert, sier Lofstad, som ikke er nevneverdig nervøs.

– Nei, jeg gleder meg skikkelig jeg. Det her skal bli moro, sier han.

De to foregående årene har Lofstad stilt i rekruttklassen, men i år har han avansert til Eldre rekrutt.

– Det er nok en av de hardeste klassene, for når man kommer opp på juniornivå forsvinner mange ettersom man her begynner å skyte i knestående, forteller han.

Sosialt
Men om alt sportslig skulle gå skeis, kommer Lofstad likevel ikke til å henge nevneverdig med hodet. Et landsskytterstevne er mye mer enn bare skyting.

– Jeg møter jo mange nye mennesker, så det hele er veldig sosialt, sier Lofstad, som forteller at vennskap trolig er den største grunnen til at han har valgt nettopp dette som sin idrett.

– Her er det ingen som blir frøset ut. Alle er inkluderende, og har det gøy, sier han.

– Det er det som er målet mitt framover, legger han til.

– Å ha det like gøy som jeg har nå liksom. Men selvsagt går jo alle med en liten drøm i magen om å bli skytterkonge en dag, sier Lofstad.

4.800 skyttere
Nær 4.800 skyttere er påmeldt til årets landsskytterstevne, nummer 104 i rekken siden det aller første, i Kristiansund i 1893. Antallet er omtrent som de siste årene, og rundt 300 over arrangørenes eget anslag.

Deltakerne vil få oppleve et kompakt stevne, med 200-meteren i sentrum inne på det militære området på Ulven. Et par hundre meter unna ligger 100-meteren på Os Skytterlags flunkende nye og idylliske anlegg, bygd i løpet av bare åtte måneder med over 7.000 dugnadstimer. Like i nærheten ligger løypene for finfelt og grovfelt, samt arenaen for stang- og felthurtigskytingen med ny og publikumsvennlig amfi. Det er i år nesten tyve deltakere med fra Styrvoll skytterlag, noe som er en dobling sammenliknet med fjoråret.