Årets beste håndballspiller

Artikkelen er over 17 år gammel

Årets nykommer – årets beste – årets hardeste skudd – årets ¿.. Lista for Larviks Katja Nyberg kan gjøres lang, og i 21-åringen har Larvik og Norge fått en gryende håndballprofil.

DEL
Nesten tre er gått siden Katja Nyberg flyttet på seg til Larvik. Etter ett år som Stockholms Polisens strateg på håndballbanen, var det på tide med større utfordringer for 18-åringen. Første sesong i Larvik var brukbar, men Nyberg sleit med småskader og trengte tid på å stabilisere seg i norsk eliteserie. Fjorårssesongen ble totalt ødelagt av en korsbåndsskade. Først i år har Nyberg vist fram sitt store håndballpotensial i form av å være Larviks desidert beste og mest oppsiktsvekkende spiller. Ved hjelp av uttallige scoringer og et skudd ikke mange andre kan vise til, har hun gjort seg bemerket langt utenfor Larviks grenser.

Gode venner
Nyberg har alltid vært best. Alltid en storscorer. Alltid den som har pløyd i stykker motstandernes forsvar og ikke minst keeperspill. Det ved hjelp av sitt knallharde skudd og sine ivrige kontringer.
– Jeg skal jo egentlig ta retur når vi spiller 6-0, men jeg bare må stikke, flirer hun.
I år har det til tider hvilt et stort ansvar på 21-åringens skuldre. For stort enkelte ganger. For de gangene Larvik HK har møtt god motstand, bedre enn dem selv, har ballen ofte havnet ute hos Larviks venstreback med klar adresse om å skyte. Spesielt når dommerne har antydet passivt spill.
– Jeg har alltid hatt den rollen (skytter), men innimellom har for mye ansvar blitt skjøvet over på meg. Jeg gjør mitt beste, men det er ikke alltid det går for det, prøver hun seg forsiktig. Nyberg vil ikke tråkke på noen av lagvenninnenes tær. For i Larvik er alle gode venner, påstår hun.
– Jeg har det bra i LHK, alle på laget kommer godt overens. Sportslig er det også bra, en fin klubb, lyder skussmålet fra Nyberg som nettopp har signert en ny toårs kontrakt.

Spesiell tatovering
ØP møter årets spiller på kafé i Larvik sentrum. Blid, lattermild og frelst på håndballsporten, er gode karakteristikker på jenta fra Helsingfors. Faktisk er hun så glad i håndball at hun har fått ordet tatovert inn på høyre underarm. Der står det ”håndball” med kinesiske bokstaver. Like greit at det er uleselig, ingen av keeperne vil allikevel få tid til å lese skriften.
ØPs utsendte får likevel tid til å ta en kikk når Nyberg får overlevert beviset på at hun er årets spiller i Larvik . ØP-kruset.
– Nei, nå ble jeg stolt, utbryter Nyberg.
I tillegg til den lokale hedersbevisningen, er også Katja Nyberg kåret til årets spiller i eliteserien av spillerne selv. Og det er fortjent.

Spiller for Norge
Året er 1979 og i Helsingfors blir Finlands beste damehåndballspiller født. Det er pappa som starter sin yngste datters interesse for sporten. Selv er han Finlands første spiller i utlandet (Sverige), og han har dermed tråkket opp stien for neste generasjon.
Nå har Nyberg bokstavlig talt forlatt Finland og storlaget Sparta der pappa fremdeles er trener. I februar kunne hun hente sitt nye, røde pass. Nyberg var blitt norsk.
– Foreldrene mine synes det var mer rart enn meg, Jeg har to søsken som har blitt svenske stasborgere, nå har de bare ett finsk barn igjen, ler hun.
Reaksjonene fra venner og kjente har også bare vært positive.
– Håndball i Finland er som curling i Norge, det er liten interesse for det, forteller hun.
Derfor var det ikke vanskelig å skifte statsborgerskap. Grunnen er også enkel. Nyberg vil vinne medaljer, trofeer og vise til meritter – internasjonalt. Det vil hun også få, skal vi tro landslagstrener Marit Breivik som har uttalt seg i positive ordlag om Larviks skytter.
– Det er mange som fighter om en plass, understreker Nyberg.
Selv vet hun ikke om hun vil være aktuell for VM i desember. Siden Nyberg spilte for Finland for bare to år siden, må hun egentlig vente til neste sommer før hun kan være aktuell. Dispensasjon er sendt, men ingen avklaring foreligger foreløpig.

Valcea høydepunkt
– Det har gått litt opp og ned i år, men alt i alt er jeg fornøyd, konstaterer Nyberg.
Seriegull, kvartfinale i Champions League og debut på landslaget har gjort sesongen til noe spesielt.
– Vi klarte målsettingen vår, unntatt NM, påpeker hun.
Likevel har LHK i sesongen erfart at de ikke er gode nok – ennå. Begge lagene i finalen i Champions League, Viborg og Krim, har vært motstander. Krim ble i tillegg slått da de gjestet Bergslihallen i vinter.
– Det jeg husker best fra sesongen var når vi vant mot Valcea borte, det kommer jeg aldri til å glemme. Vi spilte så bra, og da fikk vi troen på oss selv, fastslår Nyberg.
Selv om det ikke holdt helt inn, bidrar det til at drømmen for neste sesong er forsterket.
– Neste sesong vil du spille deg inn på landslaget, gå lenger i Champions League, vinne NM og serien?
– Mmmm, det høres bra ut. Da blir jeg fornøyd, ler Katja Nyberg.
Elisabeth Løsnæs
33 16 30 52 elisabeth.losnes@op.no

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags